Eğitim Sen Manavgat Şube Başkanı Bülent Irmak, Manisa Soma'da yaşanan facianın asıl sebebinin AKP iktidarı döneminde ısrarla sürdürülen özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma ve köleci çalışma uygulamaları olduğunu söyledi.

Eğitim Sen'li öğretmenler Manavgat Cumhuriyet Meydanı'nda bir yıl önce Soma'da hayatını kaybeden 301 madenci için anma etkinliği düzenledi. Eğitim Sen'in etkinliğine sivil toplum kuruluşları ve CHP İlçe Başkanı Ahmet Öztürk destek verdi. Irmak, yaptığı konuşmada, yüzyılın en büyük işçi katliamı olan Soma faciasının yıl dönümünde, hayatını yitiren tüm maden emekçilerini anmak için, artık katliama dönüşen iş cinayetlerine dikkat çekmek için, gerçek sorumluların yargılanması için, Sefalet ücretine, taşeron köleliğine ve iş cinayetlerine karşı yaşamı savunmak için bugün alanlarda olduklarını ifade etti.

Manisa`nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin üzerinden bir yıl geçtiğini belirten Irmak, Soma'da açıkça bir iş cinayeti yaşanmış olmasına rağmen, aradan geçen bir yıl içinde bu vahşi cinayetin asıl sorumlularının yargı önüne çıkarılamamasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Bir yıl sonra açılan Soma davasında ise sadece 8 kişinin tutuklu olarak yargılanmaya başlandığını hatırlatan Irmak, Türkiye'de Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra bile iş cinayetlerinin hız kesmediğini, her ay onlarca işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini vurguladı. Irmak, konuşmasında şunları söyledi:"Soma`da yaşanan ne kaza, ne kaderdir. İşçileri güvencesizliğe, taşeronlaşmaya, denetimsizliğe teslim edenlerin işlediği açık bir iş cinayeti ile karşı karşıya olduğumuz açıktır. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil, açık bir katliamdır. Soma katliamının sorumluları hesap verene kadar bu işin peşini bırakmayacağımız bilinmelidir."

Bülent Irmak, Soma'da yaşanan facianın asıl sebebinin, AKP iktidarı döneminde ısrarla sürdürülen özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma ve köleci çalışma uygulamaları olduğunu dile getirdi.