Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 günü meydana gelen maden faciasıyla ilgili olarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada sanık savunmalarına başlandı. İlk olarak mahkeme huzurunda ifade veren Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, "En büyük gururumuz, tertemiz sicilimizdi. Bu olay biri derinden yaraladı." dedi. Gürkan'ın bu sözlerine, şehit madencilerin yakınları tepki gösterdi.

Savunmasına kazadan dolayı derin üzüntü duyduğunu söyleyerek başlayan sanık Gürkan, "Hayatını kaybeden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bizlerin de yüreğine 301 kez ateş düştü." dedi. Altı maden ocağında 6 bin 750 kişi istihdam ettiklerini ve kurumsal bir şirket olduklarını belirten Gürkan, madenciliğin uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu söyledi. Olayın ardından büyük bir heyecanla bilirkişi raporunu beklediklerini ancak raporda, mühendislerin çalışmadığı sıradan bir şirket olarak yansıtıldıklarını ifade eden sanık Gürkan, madende 150 maden mühendisinin görev yaptığını belirtti. Facianın yaşandığı Eynez Maden Ocağı'nın, 25 yıllık maden mühendisi olan Genel Müdür Ramazan Doğru tarafından yönetildiğini, onun altında da İşletme Müdürü Akın Çelik'in görev yaptığını kaydeden Gürkan, şirketlerinde uzmanlaşmaya önem verdiklerini ve her işin uzmanları tarafından yapıldığını kaydetti. Kazanın neden olduğunu kendisinin de merak ettiğini söyleyen Gürkan, bilirkişilerin olay yerine gitmeden keşif yapıp rapor hazırladığını iddia etti. Hala şirketlerinde 3 bin kişi istihdam ettiklerini anlatan Gürkan, "Kaza hepimizi derinden yaraladı." dedi. Madenlerin modernizasyon ve yenileme çalışmaları için 500 milyon harcadıklarını dile getirerek, "32 yıllık madencilik tarihimizde, üç kişinin öldüğü bir kaza dahi olmamıştır. En büyük gurumuz, tertemiz sicilimizdi. Bu olay bizi derinden yaraladı. Bu kaza neden oldu? Bu kazanın nedeninin ortaya çıkması için teknik olarak incelenmesi gerekir. Olay yerine gitmeyen bilirkişinin raporu var." diye konuştu. Olası kasıttan yargılanan kişilerin şehit olanlarla aynı şartlarla çalışanlar olduğunu belirten Gürkan, adaletten beklentisinin, maden faciasının gerçek sebebinin ortaya çıkarılması olduğunu söyledi.

'HİÇBİR ZAMAN MALZEME EKSİKLİĞİ OLMAMIŞTIR'

Madenlerinde hiçbir zaman malzeme eksikliği olmadığını ve ihtiyaçların karşılandığını iddia eden sanık Gürkan, maden için gerekli tahkimatın dünyanın en kaliteli malzemelerinden olduğunu, şirketin sadece maaş ödemesinin 20 milyon TL olduğunu, kendisinden madenle ilgili istenip de yapmadığı bir şey olmadığını anlattı. En büyük arzusunun kazanın nasıl olduğunu anlamak olduğunu da belirten Gürkan, hakkındaki suçlamaları reddederek tahliyesini ve beraatini talep etti.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sanık Gürkan'a üretimin arttırılması, sensörler, ekipmanlar, maske eskiliği, üretim zorlaması, eğitim eksikliğiyle ilgili bilgisi olup olmadığını sordu. Gürkan, "Bana gelen her talebi karşılamadım." karşılığını vererek savunmasını tamamladı. Gürkan ayrıca 115 sayfalık yazılı savunma verdi.