Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından sonra Soma A.Ş.'ye ait Eynez, Atabası ve Işıklar ocaklarından çıkarılan 2 bin 831 maden işçisi, tazminatlarını alamadıkları için Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)'ye bağlı Ege Linyitleri İşletmesi Müessesi Müdürlüğü (ELİ) önünde oturma eylemine devam ediyor.

"ARTIK BİZLERİ KANDIRMASINLAR"

Tazminat eylemini sürdüren maden işçisi Arif Şengül, "Bize 13 Mayıs'tan sonra çok sözler verildi ama 9 ay boyunca hep oyaladılar. Hiç bir dediklerini yapmadılar. Gecenin saat birinde bizi buralarda bizleri oturmaya mahkum ettiler. Bizim tazminatlarımızı en kısa zamanda versinler. Bizim mağduriyetlerimizi gidersinler. Bizler kötü durumlardayız. Hepimizde öyleyiz. Artık bizleri kandırmasınlar, biz emekçiyiz. Üreten insanlarız ve bundan sonra bu iş yerlerinin yeniden açılmasını istiyoruz biz. Ama devletin denetimleri yapmasını istiyoruz. Üretmek istiyoruz, çalışmak istiyoruz. Bizi işten attılar, atsınlar eyvallah ama benim mağduriyetimi gidersinler. Kış gününde bizi işten attılar. Bizim halimizi soran yok, eden yok. Herkes acılarımızı paylaşıyor, yanınızdayız diyorlar ama değişen bir şey yok yani. Sadece haklarımızı istiyoruz. Haklarımızı alana kadar burada biz direneceğiz. Oturma eylemine devam edeceğiz. Sonuna kadar bütün madenciler olarak bütün emekçiler olarak herkesin kamuoyunun desteğini bekliyoruz. Bizi bu kışın gününde bizi buraya muhtaç edenler utansın. Başka bir şey denilecek bir şey bulamıyorum" şeklinde konuştu.

"BEN MAĞDURSAM, BENİM EVDEKİ ÇOCUKLARIM DA MAĞDUR"

Facianın yaşandığı Eynez Ocağı'nda 10 yıldan bu yana çalıştığını söyleyen maden işçisi Ferdi Fen, "Burada gecenin soğunda alnımızın teri tazminatlarımız için direniyoruz. Bir yandan hava soğuk olduğu için de ısınmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar tazminatımız verilmiş olsaydı şu an sıcacık evimizde çoluğumuzla çocuğumuz yatıyor olurduk. Ama maalesef biz sokağa atılmış gibi bizi hiç kimse verilen sözler tutulmadı. Yani burada bir ben değilim bir sürü arkadaşımız var. Şu anda hepimiz mağduruz. Ben mağdursam benim evdeki çocuklarım da mağdur. Aldığımız 950 lira işsizlik maaşı ödediğimiz 600-700 lira kredi, 350 lira ev kirası veriyorum. Ben mutfak masrafımı karşılayamıyorum. Ben artık sokağa çıkamaz duruma geldim. Bankalardan gelen mesajlar mesaj üstüne. Bir an önce tazminatlarımız verilsin borcumuzu bari ödeyelim. Ne yapacaksak ona karar verelim" dedi.

Diğer bir maden işçisi Ali Osman Bilir ise, "Bizim tek amacımız tazminatımız bir an önce verilsin. O kadar insan burada boşu boşuna soğukta zorluk çekmesin. Bir an önce versinler bizim tazminatlarımızı emeğimizin hakkını versinler, sadaka istemiyoruz" diye konuştu. İşçiler, teneke içinde ateş yakarak ve battaniyelere sarılarak tazminat eylemine devam ediyorlar.