Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait kapanmış olan maden ocağında işten çıkarılan 2 bin 831 işçinin kıdem ve diğer tazminat alacaklarının ödenmesi için kanun düzenlemesi yapılması sevinçle karşılandı.

TBMM Genel Kurulu'nda geçen perşembe günü başlayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde, yeni eklenen bir maddeyle Soma A.Ş.'nin işten çıkardığı 2 bin 831 işçinin, kıdem ve diğer tazminat alacaklarını almaları yönünde bir düzenleme yapılmıştı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Soma Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Sekreteri Yasin Karatay, "Dün Meclis'te tazminatların ödenmesiyle bir önerge verilip kabul edilmesi, işçilerde bayram sevinci yaşattı ama bu yeterli değil. Arkadaşlarımız kıdem tazminatlarını alacaklar ama işsizler." dedi. Tazminatların ödenmesi için dört aydır mücadele ettiklerini belirten Karatay, "Bu da mücadelenin bir başarısıdır. Bu tazminatlar nereye kadar onları idare edecek? Burada hala 2 bin 800 arkadaşımız var. Ne yapacağını bilmiyor, nede çalışacaklarını bilmiyorlar. Soma'dan göç de başladı zaten ama ben inanıyorum ki devletimiz buna da bir çözüm bulacak. İşsiz arkadaşlarımıza iş de bulacak, işsiz kalmayacaklar. Bizim sendika olarak işçi sağlığı, iş güvenliği konusunda ocakların bir an önce güvenilir hale getirilip bu arkadaşlarımıza iş bulunması için Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve vekillerimizle görüşmelerimiz devam ediyor." şeklinde konuştu, Karatay, ödenecek tazminatların toplam tutarının yaklaşık 42 milyon lira olduğunu kaydetti.

'İSTEYİNCE DEMEK Kİ YAPILIYORMUŞ'

Söz konusu işçilerden Cafer Bülbül ise, "30 Kasım tarihinde 2 bin 831 kişi işten çıkış almıştı. Bu işçi arkadaşlarımızın tazminat sıkıntıları vardı. Şirketin mal varlıklarına tedbir koyulunca bu işlem bayağı uzun sürmüştü, işçiler de mağdur olmuştu. Akşam da geç saatlerde izlediğim kadarıyla tazminatların ödenmesi Meclis'ten geçti. TMSF tarafından ihaleye çıkarılıp ilk önce işçi haklarının, tazminatlarının ödeneceği söylendi. Bu sevindirici bir haber. İnşallah bir sevindirici haber de işsizlik oranının çözülmesi gelir. O zaman Soma biraz daha rahatlayacak. İsteyince demek ki yapılıyormuş, yani dört aydır bu insanlar boşu boşuna zor durumda bırakıldı. Çoğu hacizlik, icralık oldu, göç etti. Soma bu olaydan dolayı göç verdi." dedi.

Diğer bir maden işçisi Taner Yıldız da, "Bizleri dört aydan bu yana oyaladılar. Ne işimiz var, ne aşımız var. Bu tazminatlar bugün ödendi, yarın ödendi. Yarın TMSF sattı, iflas etti diyebilir de. Devlet burada tazminatlarını, alacaklarını tahsil de edebilir. O yüzden hesabımıza geçmediği sürece güvencimiz ve inancımız yok." diye konuştu.