Soma'da yaşanan maden faciasının ardından aylar geçmesine rağmen kıdem tazminatını alamadıklarını belirten madenciler Ankara’ya geldi. Somalı Madenciler adına açıklama yapan Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, madencilerin alacaklarından yönetmeliğe göre Türkiye Kömür İşletmeleri(TKİ) ve devletin sorumlu olduğunu belirterek; “İşten çıkan işçileri daha fazla mağdur etmeyin. Kıdem tazminatlarını ödeyin. Bu ödemeleri yapın. İşten çıkan işçileri istihdam yaratın.” dedi.

Somada 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen facianın ardından aylar geçmesine rağmen kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını öne süren madenciler, bugün Ankara’ya geldi. Madencilerin ilk durağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önü oldu. Bakanlık önüne yürüyen madenciler burada basın açıklaması yaptı. Madenciler adına basın açıklamasını Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Akçul yaptı. Akçul, işçilerin alacakları kıdem tazminatında TKİ’nin ve devletin sorumlu olduğunu söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını göreve çağıran Akçul; “Yönetmelikte bu işçilerin alacaklarından TKİ’nin devletin sorumlu olduğunu açık ve net bir biçimde ortaya koyuyor. Çalışma yaşamından sorumlu bakanımız da madenlerden sorumlu bakanlarımıza sesleniyoruz. Şehitlerimizin kemikleri sızlatmayın. İşten çıkan işçileri daha fazla mağdur etmeyin, kıdem tazminatlarını ödeyin. Bu ödemeleri yapın. İşten çıkan işçileri istihdam yaratın. İşten çıkan kıdem tazminatı ödenmeyen işçiler bir kaç yüz kişi geldiler ama bunda ısrar edilirse bu kıdem tazminatlarının ödenmesi çarçabuk yerine getirilmezse bu meydanlara binlerle tekrar geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Somalı işçilerin eylemine CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’da destek verdi. Manisa Milletvekilleri Özel ve Akçay basın açıklamasının ardından madencilerin yanına geldi. Baret takıp Türk Bayrağı açan milletvekilleri madencilerle bir süre sohbet etti.