Manisa'nın Soma ilçesinde uzun yıllardır Beden Eğitimi öğretmenliği yapan Ayşe Gül Ersoy, başka bir ilçeye tayin edildi. Ersoy, bunun sebebinin maden faciasından sonra ilçeye gelen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlarla birlikte gözaltına alınması olduğunu iddia etti. Ersoy, bu sebeple daha önce kınama cezası almıştı.

Maden faciasında şehit olan işçilerin yarısından çoğunun öğretmeni olduğunu söyleyen Ersoy, "Ben burada işçilerle yapılan bütün eylemlere katılan bir insanım. Bunun yanında Yırca'da yapılan direnişlerde de yer aldım ama AKP'liler, 'Bu kadının buradan gitmesi lazım.' dediler ve bana bu durumu uyguladılar." şeklinde konuştu.

Soma'da 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden faciası üzerine ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bir grup avukat, 17 Mayıs'ta ilçeye gelmişti. Polisler tarafından takip edilen avukatlar gözaltına alınmıştı. Kendisi de Somalı ve bir madencinin torunu olan, Soma Linyit Anadolu Lisesi Beden Eğitimi öğretmeni Ayşe Gül Ersoy, bu arbedenin ortasında kalan 12 yaşındaki bir çocuğu kurtarmak istedi. Polislere, "Onu almayın." diye seslendi. Çocuğu bırakan polisler, Ersoy'u gözaltına aldı. Ersoy ve ÇHD'liler, spor salonuna götürüldü. Akşam üzeri de savcılığa sevk edilmeden serbest bırakıldılar fakat Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ersoy hakkında, "memura direnme ve kamu malına zarar verme" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Toplulukla hareket edip polise mukavemet ettiği gerekçesiyle Devlet Memurları Kanunu'nun 125/B-d maddesi gereğince kınama cezası verildi. Kararda, Ersoy'un olağanüstü durum olun bir ortamda polisin vazifesine yardımcı olması gereken, uyarılara ve anonsa rağmen kanunlara aykırı olarak, farklı illerden gelip eylem yapmak için toplandığı anlaşılan grubun içinden ayrılmadığı belirtildi.

Öğretmen Ersoy, kınama cezasının ardından, Kırkağaç ilçesine bağlı Gelenbe beldesindeki Şair Eşref Ortaokulu'na tayin edildi. Kararın kendisine tebliğ edildiğini belirten Ersoy, "Bu kararın siyasi olduğunu düşünüyorum. Doğru dürüst soruşturma bile yapılmadı. Ben aynı zamanda Eğitim-Sen Soma İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu üyesiyim. Sürülmemin de bu nedenle olduğunu düşünüyorum. Olay günü eylem bile yoktu." dedi.