Manisa'nın Soma ilçesinde '8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' dolayısıyla Soma Beşyol Madenci heykeli önünde aralarında şehit madenci eşlerin de bulunduğu yaklaşık 300 kadın yürüyüş düzenledi.

Somalı kadınlar, Atatürk Caddesi'nde başlattığı yürüyüşte, 'Yaşasın 8 Mart Dayanışması', 'Kadın yaşam özgürlük', 'Susma haykır, şiddete hayır' sloganları atarak ellerinde yazan dövizler ile yürüyerek Cengiz Topel Meydan'ına geldi.
Kadınlar adına basın açıklaması yapan Ayşegül Ersoy, "8 Mart 1857 tarihinde New York'ta 40.000 dokuma işçisi kadının 10 saatlik iş günü, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ,eşit işe eşit ücret gibi taleplerle gittiği greve polisin saldırması sonucu fabrikaya kilitlenen ve dışarı çıkamayan 129 kadın işçi çıkan yangında hayatını kaybetti. 1910 yılında 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Clara Zetkin’in önerisi ile yaşamını yitiren kadın işçiler anısına 8 Mart 'Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü' olarak kabul edildi. Her 8 Mart kadınların başkaldırısını simgeledi, birlikte güç olmanın, dayanışmanın anlamı bugünlere taşındı." şeklinde konuştu.

Şehit Mustafa Kocabaş'ın eşi bir çocuk annesi Nuran Kocabaş ise şunları söyledi: "13 Mayıs'a kadar anneydik. 13 Mayıs'tan sonra hem anne hem baba olduk. Biz haklarımızı istiyoruz. Ceza davalarımızı istiyoruz. Ceza davaları başlasın, sadece şirkette çalışanlar sorumlu değil, denetmenler ve müfettişlerin yargılanmasını istiyoruz. 13 Mayıs'ta tüm Türkiyeyi Soma'ya bekliyoruz. Bize destek olmak için, 301 maden şehidini anmak, unutmamak için biz buradayız."

Diğer bir şehit madenci Ferhat Tokgöz'ün eşi Hidayet Tokgöz ise geride kalan çocuğuna hem babalık hem de annelik yaptığını ifade etti. Tokgöz, "Toplumumuzda tek başına kalan bir bayanın verdiği mücadeleyi veriyoruz. Ve ben tek kelimeyle şunu söylemek istiyorum: Siz bizim ne çektiğimizi nereden bileceksiniz?" dedi.