Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasının üzerinden bir yıl geçti ancak açtığı yaralar henüz sarılmadı. 301 maden şehidinin yakınları adalet, işsiz kalan madencilerde iş istiyor.

Maden şehidi Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, "Bizim acılarımız ilk günkü gibi devam ediyor ve hiç dinmeyecek. Verilen sözlerin tutulmadı. Biz hiç kimseden, herhangi maddi olarak bir şey beklemedik. Bize verdikleri söz, suçluların adalet önünde hesap vermesiydi. Maalesef ilk ceza davaları 11 ay sonra başladı. Asıl etap, Haziran 15'te başlayacak. Bunun bekleyip göreceğiz. Devletimizin bizim arkamızda olmadığını üstüne basa basa söylüyoruz. Devletimizin şu anki adalet sistemine de güvenmiyoruz açıkçası. Adil bir yargılama olacak mı derseniz, hayır olmayacaktır. Yarın bir gün çok değişik bir yerlere çekilecektir. Çeşitli baskılar görecektir. Hala çeşitli baskılar var. Ailelerimizin mahkemelere gitmemesi için çalışmalar var." dedi. Bazı siyasi partilerin, yapmış oldukları yardımlar doğrultusunda bazı aileleri başka bir yere götürme baskısı olduğunu iddia eden Çolak, "Bu yıldönümüne rastlamasına rağmen niye böyle bir karar aldılar? Bu aileleri bölmeye çalışıyorlar, bunu anlamış değilim, anlamakta da zorlanıyorum. Bu yıldönümde bari 301 kişiyi biraraya gelemeye çalışıyoruz ama müthiş bir baskı var Soma üzerinde, yani özellikle bu aileler üzerinde, böyle bir sıkıntımız var." şeklinde konuştu.

'ENERJİ BAKANI GELSİN, İFADESİNİ VERSİN'

Yargılama süresince davanın peşin bırakmayacağını söyleyen şehit madenci babası, konuşmasına şöyle devam etti: "Sonuç ne olursa olsun, nerede mahkeme devam ederse etsin gideceğiz. Ne kötüdür ki Enerji Bakanı'nın bir açıklaması var, bununla ilgili bir mahcubiyetleri varmış. Tırnak içinde, Soma ve Ermenek'te bir mahcubiyetlerini teyit ediyorlar. Bundan dolayı kendisini kutluyorum aynı zamanda. Bu facianın bir doğal bir felaket olmadığını, ihmaller söz konusu olduğunu çok cesursa Enerji Bakanı, Haziran 15'te başlayacak ikinci duruşmada ama sanık, ama tanık, ama da müdahil olarak gelip ifade vermesini bekliyoruz. Maden bu kadar çok cesur, böyle bir açıklama yaptı, gelsin ifadesini versin. Kimler suçluysa ortaya çıksın."

'YAŞAYAN BİR ÖLÜYÜZ'

Facianın yaşandığı Eynez ocağında 10 yıldır çalıştığını, daha sonra çıkışını verdiklerini belirten maden işçisi Sami Yavuz ise, "Öncelikle ölen öldü gitti. Allah rahmet eylesin. Eğer olay sekiz saat önce olsaydı biz de ölebilirdik ama nasip öyleymiş diyelim. Çalışan ve yaşayan bir ölüyüz. Ben şimdi işten çıkalı altı ay oldu, yarın tam 12 ay olacak. Ben şu an yevmiyeye gidiyorum. İki çocuğum var, okumak zorunda. Evim kira, çalışmak zorundayım. Bizler öldük inan. İşsiz kaldık, paramızı alamadık. İşe almadılar, işe giremedik. İşimizi geri istiyoruz. Biz devletin üvey evladı mıyız? Soma'da ne yazık ki hiçbir değişen yok. Yer altı şu an çalışıyor ama hiçbir önlem alınmış değil. Öncelikle iş güvenliği sağlanmasını istiyoruz. 301 arkadaşımız öldü, bundan sonra 302 olmasın." şeklinde konuştu.