Türkiye son günlerde adeta beşik gibi sallanmaya ve arka arkaya depremler meydana gelmeye başladı. Son 24 saatte meydana gelen depremler Büyük Deprem mi geliyor sorusunu akıllara getirdi. Uzmanların uyardığı Deprem Kasım veya Aralık ayında mı olacak. Neredeyse tüm şehirlerimiz 24 saattir sallanıyor. Kısa ve korkutucu depremler tuhaf bir şekilde hissediliyor. Peki büyük bir deprem mi geliyor?

Son 24 Saatte Tüm şehirlerimizle sallandık

Türkiye'de büyük bir deprem mi olacak? Son 24 saatte tüm şehirlerimiz sallandı. Türkiye'de kısa depremler bile hissedilir oldu. Sadece 12 saatte olan anlık depremlerde;

Kahramanmaraş 2.6 şiddetinde, Ankara 1.6, Çanakkale 2.1, Muğla 2.1, Konya 1.8, Denizli 2.8, Adana 2.8, Çorum 1.5, Balıkesir 1.5, Muğla 1.6, Denizli 2.5, Van 1.9, Bursa 1.6, Denizli 1.9, İzmir 1.9, Manisa Soma 3.0, Bursa Osmangazi 3.0, ve Ege Denizi 2.6 şiddetinde depremler oldu.

Küçük Depremler çok kolay hissediliyor

15 Kasım, 16 Kasım 2019 tarihlerinde depremler ilginç bir şekilde hissediliyor. Normal şartlarda bu şiddetlerde olan depremlerin hissedilmesi çok güçtü. Ancak 3 ve altı depremler çok kolay bir şekilde hissediliyor. Bu sebeple Büyük bir deprem mi olacak.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Farabi Kampüsü Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde, 12 Kasım Düzce depreminin yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansta Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Karadeniz'deki fay hattı ve depremle birlikte oluşabilecek tsunamiye dikkat çekti.

Yaptıkları deprem araştırmalarını anlatan Prof. Dr. Kutoğlu, "Biz Türkiye genelinde kaymaları 1 hafta boyunca inceledik. Her gün birkaç milim de olsa Türkiye olarak bazen batıya, bazen doğuya, bazen kuzeye, bazen güneye kayıyoruz. Bu kaymalar bazen yeryüzündeki gerilimi artırır bazen azaltır. Hep Marmara Bölgesi konuşuluyor. Olası bir Marmara depreminden bahsediyoruz. Çünkü Türkiye’de deprem incelemelerinin başladığı ve kayıt edildiği 1930’lu yıllardan bu güne Kuzey Anadolu Fayı olağanüstü bir fay ve sürekli batıya doğru kırılıyor. Diğer bölgeler için bir şey söylenemiyor ama Marmara Denizi içerisinde büyük bir depremin olacağı kaçınılmaz gibi görünüyor. Herkes Marmara Bölgesi’ni konuşuyor. Ülkemizde o kadar çok faylanma var ki biz daha pek azını ortaya koyabilmiş durumdayız" dedi.

'KARADENİZ’DE İSTANBUL’A DOĞRU UZANAN BİR FAY VAR

'Karadeniz'deki fay hattında Rus bilim insanlarının yaptığı araştırmalarla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Kutoğlu, şöyle dedi:"Hemen önümüzde Karadeniz boyunca devam eden faylanmalar var. Öyle ki Karadeniz üzerinde devam eden ve İstanbul üzerine doğru uzanan bir faylanmaya da dikkat çekiliyor. Bu çok önemli. İstanbul’un önüne doğru Karadeniz’de bir faylanma var ise bunun acil olarak incelenmesi gerekiyor.
Çünkü bu bölgelerde çok büyük projelerin hayata geçirilmesi de gündemde. Bu konuda iki bilim insanının çalışması var. Bakıldığında Türkiye’de en çok etkilenecek bölge Batı Karadeniz Bölgesi olarak gözüküyor. Orta Karadeniz’e doğru bu etkinin azaldığını görüyoruz.

"KARADENİZ'DE TUSUNAMİ TEHLİKESİ

Prof. Dr. Kutoğlu, Karadeniz'de depreme bağlı olarak 0.5 metre ile 1 metre arasında tsunamilerin de meydana gelebileceğini ifade etti. Karadeniz’de geçmiş yıllarda büyük depremlerin meydana geldiğini söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu, "Geçmişe dönük bakıldığında Karadeniz’de çok sayıda büyük deprem meydana gelmiş. Kavarna’da 7 büyüklüğünde, Gürcistan’da 6.5 büyüklüğünde depremler meydana gelmiş. Bunlar Kuzey Anadolu Fayı gibi sıklıkla değil bin yılda 1500 yılda bir meydana gelen depremler.

Türkiye’de Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı çok çalışılmış ama Karadeniz’deki faylanmalar konusunda bir çalışma yapılmamış durumda. Bizler planlama yaparak bu olasılıkları gözden geçirmeliyiz. Deniz içerisindeki deprem küçük denizlerde tsunami yaratmayabilir. Ancak deniz içerisinde depreme dayalı heyelan olursa, o zaman 15-20 metre büyüklüğünde tsunami meydana gelebilir. Bizim bu tehditlere karşı hazır olmamız gerekiyor. Bizim araştırmacılar olarak görevimiz vatandaşlarımızı ve yetkilileri uyarmaktır" diye konuştu. 

16 Kasım ve 17 Kasım 2019 Son Depremler şiddetleri neden bu kadar hissediliyor uzmanlar ne diyor araştırdık. Tam o anda Japon deprem uzmanı Moriwaki, Türkiye'nin tüm bölgelerinin sallanmasının sebebini açıkladı;

Deprem Uzmanı Moriwaki, Türkiye topraklarının yüzde 97'sinin deprem riski taşıdığını söyledi. Deprem konusunda Türkiye ve Japonya'ya ilişkin kıyaslamalar yapan Moriwaki, yüzölçümü bakımından Türkiye'nin yarısı kadar alana sahip Japonya'nın Türkiye'nin 2 katı nüfusa sahip olduğunu kaydetti.

Bu nedenle Japonya'da gökdelen yapmanın zorunluluğuna dikkati çeken Moriwaki, Türkiye'de son yıllarda sayısı hızla artan gökdelenlere ise bir anlam veremediğini söyledi. Moriwaki, dünyada deprem sayısı sıralamasında Japonya'nın 4'üncü, Türkiye'nin ise 6'ncı sırada yer aldığına dikkati çekti.

Depremlerdeki ölü sayısı bakımından ise Japonya'nın 7'nci sırada, Türkiye'nin 3'üncü sırada olduğunu vurgulayan Moriwaki, Türkiye açısından son derece olumsuz bu tablonun inşa edilen yapıların yetersizliğinden kaynakladığını kaydetti.

Depreme hazırlıklı binaların meydana gelecek hasarı yüzde 70'e kadar azaltabildiğini aktaran Moriwaki, "Türkiye'de meydana gelen depremleri incelediğimizde bir binanın tamamen yerle bir olduğunu görürken, hemen bitişiğindeki binanın ayakta kaldığını ve çok az hasar aldığını gözlemliyoruz. Bu da binalardaki yapısal sıkıntıları gözler önüne seriyor.