Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, son 1 yılda belediye meclislerinden ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan geçen planların sayısının 20 binin üzerinde olduğunu açıkladı. Muhcu, bu planların hepsinin plansız programsız olduğunu belirterek, torba yasanın bunun gibi plansız programsız projelere zemin hazırlayacağını söyledi.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi 15. Dönem 2. Danışma Kurulu Toplantısı yapıldı. TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ve Mimarlar Odası Genel Sekreteri Fikret Oğuz’un konuk olarak katıldığı toplantıda, son dönem gündemi sıkça meşgul eden TMMOB Yasası'ndaki değişiklikleri de içeren torba yasa konuşuldu. Bursa Akademik Odalar Birliği’nde bulunan diğer odaların da temsilci düzeyinde katıldığı toplantıdan torba yasaya ortak tepki gösterildi.

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, "Gündemde olan Torba Yasa, TMMOB’u tümüyle etkisizleştirilip işlevsizleştirmekte; mühendis ve mimarlık hizmetlerini yapı elde edilmesi sürecinde aşılması gereken prosedürler haline getirmektedir. Torba yasanın önerdiği imar mevzuatı da bu doğrultuda bilimselliği dışlayan bir mevzuattır. TMMOB Yasası’nda yapılmak istenen değişiklikler; bu ülkenin mühendislerinin, mimarlarının ve şehir plancılarının ve onların örgütü TMMOB’un, kısacası bizim talebimiz değildir." dedi.

'ODALAR HER ŞEYE KARŞI İMİŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR, BİZ HALKIN MENFAATLERİ İÇİN ÇABALIYORUZ'

Toplantıya konuk olarak katılan TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Bursa’daki meslek odalarının koordineli çalışmasını takdirle izlediklerini söyledi. Son 1 yılda belediye meclislerinden ve Çevre Şehircilik Bakanlığından geçen planların sayısının 20 binin üzerinde ve hepsinin plansız programsız olduğunu söyleyen Muhcu, torba yasanın bunun gibi plansız programsız projelere zemin hazırlayacağını söyledi. İlk torba yasa sonrasında çıkan yasa taslağının sahte olduğunu vurgulayan Muhcu, şöyle devam etti: "Torba yasadan başka çıkan 2. Torba yasa sahtedir. Asıl olan torba yasa TMMOB olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına kapsamlı rapor sunduğumuz 13 kanunlu 73 maddelik ilk taslak olan torba yasadır. Ortaya sonradan servis edilen yumuşatılmış diye gösterilen torba yasa sahtedir. Bizler odalar olarak karalanıyoruz, öcü olarak gösteriliyoruz. Odalar için her şey karşı olan, yatırımlara dava açan bir sivil toplum kuruluşları izlenimi yaratmaya çalışılıyor. Biz halkın menfaatlerinin yanında, yağmanın rantın, dayatmanın karşısındayız."

Mimarlar Odası Genel Sekreteri Fikret Oğuz da torba yasanın sahte mimar ve mühendisleri ortaya çıkaracağını öne sürdü. Oğuz, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kanun taslağı özgün çalışmalarımızı ortadan kaldırıp aynı tip projeleri dayatan, kaçak yapılaşmanın önünü açan, sahte mimar ve mühendislerin ortada cirit attığı, haksız rekabeti doğuran düzenlemeleri barındırmaktadır. Mimarlık, mühendislik bilgisi gerektiren mesleki hizmetlerin, meslekten olmayan kişilerin eline bırakılmasını öngörmektedir. Ayrıca bu taslakta yapılan değişiklik ile meslek odası seçimleri yapılamaz. Taslakta seçimlerle ilgili maddede çoğunluksuz sözcüğü silindiği için seçimlerin çoğunlukla yapılması gerekir. Yani bundan sora seçim yapılmaması mı hedefleniyor acaba?"