Türk Toraks Derneği soğuk algınlığı olaylarına etken olan virüslerin daha sık olarak kış döneminde başlayarak ilkbahar sonuna kadar geliştiğini, düşük nem oranı ve buna bağlı burun mukozasının kuruması ile de çocukların soğuk algınlığına yol açan virüslere karşı sık sık hasta olduklarını bildirdi.

Dernek yönetiminin açıklamasına göre; küçük çocukların yılda ortalama 6-7 kez soğuk algınlığı geçiriyor. Çocukların yüzde 10-15’inin yılda en az 12 üst solunum yolu enfeksiyonu yaşıyor. Hastalığın görülmesi yaşla azalabilirken yaşamın ilk yılında ev dışı gündüz bakım evlerinde kalan çocuklarda sadece evde bakılan çocuklara kıyasla soğuk algınlığı görülme oranının yüzde 50 daha fazla oluyor.

Soğuk algınlığına neden olan virüsler genellikle solunum yoluyla ve bazen de direkt temasla bulaştıkları ifade edilen açıklamada, çocukların okula gitmesinin virüslerle karşılaşmayı arttırdığı kaydedildi. İnsanların havanın soğuk olmasından dolayı iç ortamlarda birbirlerine yakın temasta kalmaları nedeniyle bu enfeksiyonların bulaşmasının kolaylaştığı aktarıldı. Düşük nem oranının burun mukozasını kurutması çocukların soğuk algınlığına yol açan virüslere karşı daha hassas hale getirdiği hatırlatıldı.