CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği olayın yıl dönümü dolayısıyla değerlendirme yaptı. Ağbaba, sorumlu oldukları düşünülen kişilerin iktidara yakın oldukları için cezalandırılmadığını belirtti.

Veli Ağbaba, 7 Haziran genel seçimleri kapsamında gerçekleştirdiği esnaf gezisi sırasında açıklama yaptı. Son yıllarda Türkiye’de yaşanan feci iş kazalarının etkin şekilde soruşturulamadığını ifade etti. Türkiye’de insan hayatının çok ucuz olduğunu gösteren olaylar yaşandığını dile getiren Ağbaba, yaşanan vakalarda ihmali davalarında etkin kovuşturma yapılamamasının ‘yapanın yanına kâr kaldığı’ kanısı oluşturduğunu vurguladı.

Soma’da 1 yıl önce 301 işçinin ihmal sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Ağbaba, şöyle devam etti: “Madenlerle olması gereken yaşam odası olsaydı bu işçiler ölmeyecekti. Denetlenmeyince yaşam odası yapmayı maliyetli bulan firma yaşam odası yapmamıştı. Soma’da 301 kişi göz göre göre katledildi. Bu devasa olayın sorumluluğu teknisyen Efe’ye yüklenilmeye çalışılıyor. Böyle bir memlekette yaşıyoruz.”

"Son yıllarda ucuz ölümlerin olduğu bir ülke haline geldik.” diyen Ağbaba, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 4 yıl önce gerçekleşen göçükte ölen 9 kişinin cesedinin halen göçük altında olduğunun altını çizdi. Veli Ağbaba, şunları söyledi: “Düşünün 2011’de Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 9 insan göçük altında kaldı ve halen cesetleri bulunamadı, ortaya çıkarılamadı. Yine Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde 2014 yılında bir köprü çöktü. 13 kişi öldü. Hala bazılarının cesedi bulunamadı. Adana’da baraj kapağının bilgi verilmeden açılması ile insanlar boğuldu. Halen kayıp 3 kişi bulunamadı. Siirt’te bir yandaş firma tarafından baraj kapağı açıldı. İnsanlar öldü. Bu olaylarda ihmalleri olduğu düşünülen kişiler hükümete yakın oldukları için cezalandırılamıyor. Ülkenin kalkınmışlığı insan hayatına verilen değer ile ölçülür. Bakın tablo ortada. Bir sürü olay yaşanıyor cesetleri bulunamıyor, olaylarda sorumlulukları olanlar yargılanamıyor.”