Adana, Osmaniye, Gaziantep, Mersin ve Hatay Baroları, Diyarbakır’da HDP mitinginde yaşanan patlama ile ilgili yaptıkları ortak açıklamada, olayın sorumlularının yakalanarak yargı önüne çıkartılmasını istedi. Bölgedeki beş Baro adına açıklama yapan Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, seçim kampanyasının başladığı günden bu yana siyasi tansiyonun hep yüksek olduğunu ve özellikle iktidarın tarafsızlığını her yönüyle yitirdiğini belirtti.

Çıtırık, yaptığı açıklamada, “Partili Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarıyla insanlarımız kamplaştırılmış, ötekileştirilmiş, yok sayılmış , toplumsal huzur ve barış ortamı bozulmuştur.” dedi. Çıtırık, kampanya sürecindeki gerginliğin devam ettiğine işaret ederek, “Siyasi partilerin il başkanlıklarının bombalandığı, seçim araçlarının zarara uğratıldığı, seçim bürolarına saldırıların yapıldığı; adaylara bıçaklı, silahlı saldırıların sıradanlaştığı bir dönemi birlikte yaşadık.” diye konuştu. Tüm bunlara Diyarbakır'da HDP mitingindeki patlamaların eklendiğini hatırlatan Çıtırık, şunları söyledi: “Siyasi partiler ve seçimler demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıdır. Demokrasi şiddete dönüşmedikçe her türlü düşüncenin örgütlenebildiği, kendisini ifade edebildiği, sadece sandığa ve alınan sonuçlara indirgenemeyeceği olgunluk, sabır, tahammül ve hoşgörünün adı olan rejimdir. Her seçim, yeni bir başlangıçtır, tazelenmedir. Ülkemiz gibi örgütlü topluma dönüşememiş yerlerde, yurttaşın en temel haklarından biri de oy hakkıdır. Yurttaş, oy hakkı ile kendi kaderini, yarınını belirlemektedir. Gelişen sosyal medya ve teknoloji karşısında yurttaş dünyadan ve ülkeden her türlü haberi takip edebilmektedir. Yurttaşın iradesine ipotek koyacak, baskılayacak girişim ve açıklamalardan uzak durulmalıdır.”

KUTUPLAŞAN SİYASETTEN KİMSEYE BİR FAYDA GELMEYECEKTİR

Kutuplaşan siyasetten kimseye bir fayda gelmeyeceğini vurgulayan Çıtırık, vatandaşlardan provoke davranış ve olaylara karşı duyarlı olmalarını, sağduyulu yaklaşımdan ayrılmamalarını istedi. Terör ve şiddetten beslenen anlayışlar dünyanın hiçbir yerinde başarıya ulaşamadığını kaydeden Çıtırık, şöyle devam etti: “Seçimlerin olgunluk içerisinde geçmesini diliyoruz. Kan ve gözyaşıyla bozulan ülke huzuru, toplumsal barışıdır. Adana, Gaziantep, Mersin, Hatay ve Osmaniye Barosu başkanları olarak nezaketin, saygının, tahammülün kalmadığı, siyasetçilerin gerilimden ve kutuplaşmadan fayda umdukları bir seçim sürecinin sonuna gelindiği bugünde, birlikteliğimizi temelinden sarsacak girişimlere karşı daha dikkatli olmak zorundayız. Sandık hukukuna, seçim güvenliğine gölge düşmeksizin, adil bir ortamda seçimlerin yapılmasını diliyor, etkili bir soruşturma yapılarak, olayın ve sorumluların aydınlatılarak yargı önünde hesap vermelerini istiyoruz. Diyarbakır'da ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve ülkemize başsağlığı; yaralı yurttaşlarımıza acil şifa dileriz.”