GSM operastörü Avea'nın düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı programda Cihan Haber Ajansı ekibinin akreditasyon gerekçesiyle dışarı çıkartılması her kesimden büyük tepki çekti.

Cihan muhabiri Hüseyin Aydın ve kameraman Mehmet Büyük, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalemi tarafından içeri alındıkları programın yapılacağı otel salonundan bir süre sonra davetiyeleri olmadığı gerekçesiyle sponsor firma Avea’nın görevlileri tarafından zorla dışarı çıkarıldı. Programı takip eden diğer gazetecilerden bazılarının da davetiyeleri olmadığı halde takip ettiklerini söylemelerine rağmen, Cihan ekibinin sadece salondan değil, otelin dışına kadar çıkartılmaları bütük tepki çekti.

BASIN MESLEK KURULUŞLARINDAN KINAMA

Basın Konseyi, gazetecilerin görevleri başında alıkonulmasını kınadığını açıkladı. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından yapılan açıkalamada da, “Gazetecilerin görev yapmalarını engelleyen zihniyeti ve eylemlerini kınıyor, her türlü ayrımcılığa karşı olduğumuzu tekrarlıyoruz.” denildi. Pak Medya İş Genel Başkanı İsmail Topcuoğlu ise Cihan Haber Ajansı ekibine yönelik akreditasyona tepkisini, telefonundan çıkardığı Avea sim kartını kırarak gösterdi. Topcuoğlu, gazetecilere uygulanan yasaklara sert çıkarak, “Böyle bir saçmalık, bırakın demokrasiyi muz cumhuriyetlerinde yaşansa maymunlar güler.” diye konuştu.



TEPKİ SOSYAL MEDYADA ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Sosyal medyada ise tepkiler çığ gibi büyüdü. Twitter, Facebook ve Youtube gibi popüler kanallarda uygulamayı eleştiren yüzlerce yorum yapıldı. Twitter'da "#AveayıKINIYORUM" başlığı altında yapılan paylaşımlar kısa sürede TT listesinde birinci sıraya yükseldi ve uzun süre üst sıralarda kaldı.

Gazetecilerden siyasilere ünlü isimlerin Twitter üzerinden paylaştığı kınama mesajlarından bazıları şöyle:

Ekrem Dumanlı: Buna akreditasyon denmez, bu ayrımcılık ve nefret suçudur. Dosyanız kabarıyor beyler.
Sedef Kabaş: Bu olay bir rezalettir. Basın mensuplarının meslektaşlarına sahip çıkmaması ise daha büyük rezalettir. Dün türbanlı olduğum için beni içeri almadılar diyenler bugün onlardan olmayanları yaka paça dışarı attırıyor. Mağdur oldu zalim...
Koray Çalışkan: Avea eski genel kurmay gibi toplantidan gazeteci atmaya basladi. Ak sirketlerin rezaleti.
İsmail Saymaz: Cihan Haber Ajansı muhabirine yapılan çok büyük bir ayıp, çok büyük bir rezalet.
Hakan Şükür: Basına zulüm sürerken, kimse fikir özgürlüğünden bahsetmesin. @Cihan_Haber muhabirini dışarı atan Avea insan hakları ihlallerinin bir parçası
Ömer Şahin: Gazetecilere "Akreditasyon" ayibindan bir an önce vazgecilmeli. Askerlerin bile vazgeçtigi yasakçı uygulama Türkiye'ye yakışmıyor.
Ünal Tanık: Bu görüntüleri izlediğimde 34 yıllık gazetecilik mesleğimden utandım. Bir gazeteci salondan atılıyor, öteki meslektaşları üç maymunu oynuyor. Avea'nın bu rezilliğini bütün dünya görmeli. Sıra şirketleri sıfırlamaya gelmiş olmalı.
İrfan Değirmenci: Bir muhabir meslektaşımız, akreditasyon bahanesiyle "sosyal sorumluluk projesi"nin tanıtıldığı toplantıdan çıkarıldı. Muhabirlerden, kameramanlardan, haber emekçilerinin ekmeğinden elinizi çekin. Gözyaşlarını sil kardeşim, gönül köşkünde kimse akredite değil!
Gani Müjde: Lan bi rahat durun be... Daha yeni aveaya geçtim. Şimdi iptal mi edicem yani. Basına akreditasyon yapacaksan yapma o toplantıyı kardeş.
Adem Yavuz Arslan: Her devirde muktedirler gazetecileri sevmezler. Asıl sorun, meslektaşları hakarete, saldırıya uğrarken 'diğerlerinin' başını çevirmesidir.
Emre Uslu: AVEA sosyal sorumluluk projesi yapayım derken gazeteciye gösterdiği tepki yüzünden TT listesinde rezil oldu.
Hayko Bağdat: #AVEAyıKınıyorum diye düşünürken birden aklıma geldi. #SeniBaskanYaptırmayacağız
Yekta Kopan: PR'cı küstahlığı diye bir şey var.
Atilla Taş: Sırf Emine Erdoğan katıldı diye, @Cihan_Haber ajansı muhabirini ordan yaka paça dışarı atan Avea, kaybedenlerdensin!
Püff Mizah Dergisi: Hadi sinyal gücünüz zayıf anladık ama KARAKTERİNİZ DE BU KADAR ZAYIF MIYDI Avea?

Cihan kameramanının Salondan çıkartıldıkları sırada çektiği görüntüler ise Youtube'da haberin yazıldığı saat itibariyle yaklaşık 60 bin kez izlendi. Videoyu izleyen Youtube kullanıcıları da yazdıkları yorumlarda olaya tepkilerini dile getirdi.