Teknolojinin hızlı yükselişiyle birlikte hemen her evden internet erişiminin sağlanması, bilişim suçlarını da arttı. İzmir’de 2013 yılında 900 bilişim suçu işlenirken bu sayı, 2014 yılında yüzde 30 artarak bin 150 olarak kayıtlara geçti. Yetkililer, bir yıllık süredeki artışın en büyük sebebinin evlere sağlanan internet hizmetindeki yüzde 40’a varan artış olduğunu belirtti. En çok suç işlenen suç ise sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla hakaret olarak ön plana çıktı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü Siber Suçları Büro Amirliği, internet üzerinde suç unsuru oluşturabilecek konulara ilişkin 24 saat denetimler yapıyor. Birimin üzerinde durduğu konuların başında, sanal ortamda sıklıkla rastlanan bilişim sistemine girme, verileri ele geçirme, eposta adresi ve internet profili şifresini kırarak ele geçirme, internet yoluyla hakaret, tehdit ve taciz içerikli mesaj gönderilmesi, internette şahsi bilgilerin paylaşılması ve internet yoluyla dolandırıcılık gibi konular geliyor. En çok üzerinde durulan konu da kredi kartı ve sanal banka dolandırıcılığı. İzmir’de son iki yılda 2 bine yakın bilişim suçu işlenirken hackerler, 10 milyon liralık vurgun yaptı.

Kayıtlarda ön plana çıkan sayılar, internette işlenen suçlarda önceki yıllara oranla büyük artış yaşandığını gösterdi. Sadece İzmir’de 2013 yılında 900 bilişim suçu işlenirken bu sayı, 2014 yılında yüzde 30 artarak yaklaşık bin 150 olarak kayıtlara geçti. Yetkililer, bir yıllık süredeki artışın en büyük sebebinin, evlere sağlanan internet hizmetindeki yüzde 40’a varan artış olduğunu belirtti. Emniyet yetkilileri, en çok işlenen suçun sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla hakaret ve taciz olduğunu belirtti. Bilişim polisinin en çok üzerinde durduğu, giderek artan kredi kartı ve sanal banka dolandırıcılığı da birçok vatandaşı mağdur etti. Çeteler, internet üzerinden milyon liralık vurgun yaptı.

İNTERNETİN YAYILMASI BİLGİYİ DE, SUÇU DA ARTTIRDI
Konunun uzmanı emniyet yetkilileri, “Geçmiş yıllarda internet kullanımının pahalı ve ulaşımının kısıtlı olması sebebiyle internet kullanıcı sayısı bugünkünden milyonlarca kişi daha azdı ancak son dönemde internet dağıtım şirketleri, kampanyalarıyla hemen her eve internet girmesini sağladı. Bu da internetle olan ilişkiyi arttırdı. Bu durum, internet üzerinde bilgi paylaşımını arttırdığı gibi suç çeşitliliği ve artışı tehlikesini de beraberinde getirdi.” diyerek, siber suçların artışındaki sebepleri sıraladı.

KOLAY PARA KAZANMA YOLU
Bilişim suçlarındaki tehlikenin, kredi kartı ve sanal banka dolandırıcılığıyla birçok kişiyi mağdur ettiğini belirten yetkililer, "Kişilerin internet yoluyla kolay para kazanma isteği, bu suçların oluşmasını tetikliyor. Vatandaş ne kadar önlem alsa da dolandırıcıların önleme karşı cevabı gecikmiyor. Özellikle bilinmeyen kişilerden gelen maillere karşı dikkatli olunmalı. Basit şifreler kullanmamalı ve sık sık da değiştirilmeli. Bilgisayarlarda da kesinlikle virüs programı bulundurulmalı.” dedi.