Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurhan Saraçoğlu, halk arasında ‘cüzzam’ olarak bilinen lepra hastalığının yayılmasında, sosyo-ekonomik faktörlerin önemli rol oynadığını söyledi. Saraçoğlu, “Kötü hijyenik koşullar, yetersiz beslenme, sağlık hizmetlerinden yeterli yararlanamamak hastalığın yayılmasında etkendir.” dedi. Saraçoğlu, özellikle aile içinde cüzzamlı bir hasta ile sürekli ve yakın temasta bulunan çocukların enfeksiyona yakalanma şansının ise yüksek olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Saraçoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, cüzzam insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğunu belirtti. İnsanları çirkinleştirdiği, sakat bıraktığı için hastalığın sebebinin ve tedavisinin bilinmediği dönemlerde cüzzam hastalarının toplumdan tecrit edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Saraçoğlu, “Cüzzam deriyi, yüzeysel periferik sinirleri, üst solunum yolu mukozasını, gözü, kemikleri ve testisleri tutan kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığıdır.” diye konuştu.

Toplumda yayılması cüzzam basili ile yakın temas ve buna karşı konağın gösterdiği dirence bağlı olarak geliştiğini kaydeden Doç. Dr. Saraçoğlu, “Cüzzamın solunum yolu ile bulaşabildiğini düşündürmektedir. Özellikle aile içinde cüzzamlı bir hasta ile sürekli ve yakın temasta bulunan çocukların enfeksiyona yakalanma şansı yüksektir.” dedi.

Sosyo-ekonomik faktörlerin, cüzzamın yayılmasında önemli rol oynadığının altını çizen Doç. Dr. Saraçoğlu, şöyle dedi: “Cüzzam, günümüzde gelişmiş ülkelerin sağlık sorunu değildir. Kötü hijyenik koşullar, yetersiz beslenme, sağlık hizmetlerinden yeterli yararlanamamak hastalığın yayılmasında sorumludur. Hastalık her iki cinste de görülür. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada hasta sayısı 4 milyon iken, ülkemizde kayıtlı hasta sayısı 2 bin dolayındadır.”

Cüzzam hastalığının tedavisinin dünyada ve Türkiye’ de ücretsiz olarak yapıldığını dikkat çeken Saraçoğlu, “Bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Hastanın klinik belirtilerine göre ortalama 6 ay ile 3 yıl arasında değişen sürelerde Dapson, Klofazamin ve Rifampin kullanılır. Gelişen deformiteler tedavi edilir.” dedi.