Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, belediye meclislerinde imar tadilatı konusunda yapılan düzenlemeleri ‘rant’ olarak değerlendiren kesimlere tepki gösterdi. Adana’da konut üreticilerinin problemsiz parsel bulmakta zorlandığını ifade eden Sözlü, “Meclislerde gündeme gelen konuların yarıdan fazlası mahkeme kararlarıdır. O kararları uygulamak için gündeme almak ve yeniden görüşmek zorundayız.” dedi.

Kızıldağ Güreşleri nedeniyle Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Sözlü, Adana’nın imar planlarının büyük bir kısmının mahkemelik olduğunu hatırlattı. Kendilerinin özellikle Adana’da yeni imar alanları, tarım alanlarını imara açmayarak bir duruşu sergilediklerini vurgulayan Başkan Sözlü, “Ama Adana’nın içerisinde zaten gündemimize gelen konuların neredeyse yarısı, bazen yarıdan fazlası mahkeme kararlarıdır. O mahkeme kararlarını uygulamak için gündeme almak ve yeniden görüşmek zorundayız. Onların gündeme alışını ve görüşülmesi hakikaten imarın konularıdır. Ama Adana’nın yaşamış olduğu imar problemlerini rant mı var kolaycılığıyla ifade etmek doğru değildir.” dedi.
İnceleme yapmak isteyenlere ‘hodri meydan’ diyen Hüseyin Sözlü, “Adana Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri dahil, Büyükşehir Belediyesinin tahsilatları ve gelirleri ve harcamaları dahil, ASKİ’nin yeni gelirleri, tahsilatları ve harcamaları dahil bağımsız denetçilerden, Mali Müşavirler Odası gibi mesleğinde erbap kişilerden oluşan meslek teşekküllerinin hepsi gelsinler çalışsınlar, davet ediyorum. Ama Adana’nın imarla ilgili özellikle büyük meselelerine arkadaşlarımız böyle yazıyor diye görmezden gelmeyeceğiz. Adana’da çok köklü imar revizyonlarını yapacağız.” diye konuştu.

Adana’nın yoğunluk üst sınırını yukarıya geçmediklerinin altını çizen Başkan Sözlü, ‘İstanbul’da 7-8 emsalle kentsel dönüşümler, 10-12 emsalle inşaatlar yapıldığı yerlerin olduğu yerde, Adana’nın 2’nin üzerine, 2.4’ün üzerine daha bir santimlik bir oynama bile yapılmamıştır. Elbette meslek teşekküllerinde, ihtisas sahibi arkadaşlarımızın, sivil toplumun varlıklarına saygı duyuyoruz ama yüz yüze görüştüğümüzde problem yaşamıyoruz. Ama köprü ve imar konusundaki açıklamaları, basit bir rant yaklaşımıyla meseleye yaklaşmak doğru olmaz. Adana’nın mesleki odaları, sivil toplum kuruluşları daha duyarlı, daha düşünce derinliği taşıyan görüşler beyan etmelidir. Adana’nın çetrefilleşmiş imar problemini mecliste görüşmeden nerede düzelteceğiz? İmarla ilgili hangi bölgede kime çok özel bir rant sağlamışız bunu söylesinler.” ifadelerini kullandı.

Adana’nın kangren olan meselelerinin çözülmesi gerektiğinin altını çizen Sözlü, “Adana’nın imarı elbette yakın zamanda çok konuşulacaktır. Adana’da problemsiz parsel bulmakta konut üreticileri sıkıntı çekiyor. Bunları kim çözecek, mecliste görüşülmeyecek te nerede görüşülecek. Öyle keseden, cukkadan atmasınlar.” diyerek oda başkanlarına tepki gösterdi.