Saadet Partisi(SP) Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ve Erzurum İl Başkanı Faik Çalık, sosyo-ekonomik göstergeleri bakımından ülke ortalamalarının altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Osmanlı döneminde uygulanan vergi muafiyetinin uygulanmasını istedi.

Yazılı bir açıklamada bulunan Çalık, Osmanlı’nın uyguladığı vergi muafiyetleri ve çeşitli indirimlerle bölge insanına katkı sunulmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Bölge ekonomisi açısından teşvikleri çok daha isabet kılacak en önemli faktörün vergi indirimleri olduğunu hatırlatan Çalık, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Erzurum ve bölgenin kalkınması için hayati önem taşıyacak olan bu adımın bugüne kadar bir türlü atılamaması bölge ekonomisini zayıflattı. Vergilendirmede Erzurum ile İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir’i bir tutmanın yanlışlığını Osmanlı yüzlerce sene önceden keşfetmişken Amerika'yı yeniden keşfetmeye çalışmak mantıksız kalacaktır. Bölge ve Erzurum için reçete Osmanlı’nın uyguladığı vergi muafiyetleri ve çeşitli indirimlerle bölge insanına katkı sunmaktır. Aşırı vergi bölge esnafını bitirmektedir. Bölgeye yapılan teşvikler tutarlı değil. Üretim olmadığı için Doğu Anadolu ve Erzurum her gün göç vermekte yaşam koşulları her geçen gün daha zorlaşmaktadır. Erzurum’da hayatı kolaylaştıracak şeyler düzenlenen festivaller değil Erzurum’a ve bölgeye uygulanacak vergi indirimleri, gaz ve elektrik tüketiminin zirve yaptığı kış aylarında yapılacak indirimlerdir."

Açıklamasında asgari ücretin yetersizliğine de dikkat çeken Çalık, 9 milyon emekliye günde 45 kuruş ile 77 kuruş arasında değişen zammın ayarsızlık ve insafsızlık olduğunu savundu. 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu günlük 1,8 liralık artışa karar verebiliyor. Tabiri caizse attıkları taş, ürküttükleri kuşa değmiyor.' diyen Çalık, "Asgari ücretle evini geçindiren bir vatandaş 1,8 liraya hangi harcamaları yapsın, bu zamla hangi ihtiyaç deliklerini kapatsın, bari bunu da söylesinler. Devletin kurumu TÜİK bile, bir işçinin geçinmesi için asgari ücretin en az bin 434 lira olması yönünde görüş belirtiyor. Ancak dikkate alınmıyor. Bu zam, Türkiye’nin şartlarına uygun değildir. Temel gıda ve ihtiyaç maddelerindeki gerçek enflasyon yüzde 20 ile 30 arasında seyretmektedir. Dünyanın en pahalı etini, benzinini ve internetini de yine milletimiz kullanmaktadır. Böyle bir dönemde böylesi zamlar verebilenlere nasıl şaşmamalı.” ifadelerini kullandı.