Koza İpek Holding'e kayyum atanmasına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Doğan Cansızlar, "Uzunca bir süredir sistematik olarak böyle bir kampanyanın yürütülüyordu" dedi. Cansızlar; “Bir ülke düşünün ikide bir yargı kararı da olsa yargı kararı olmadan da olsa bazı konularda sürekli olarak piyasanın istemediği müdahaleler oluyor, şirketler kesimine, bankacılık kesimine. Bunlar hep soru işareti olan konular olarak yatırımcıların önüne geliyor maalesef.” ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu müfettişleri, Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin 2009-2013 hesap dönemlerini kapsayan tam inceleme çalışmalarını geçtiğimiz gün tamamlamıştı. Yapılan incelemeler sonucunda yorum farklılıkları gibi küçük yanlışlıkların dışında hiçbir şey bulamayan denetim ekiplerinin hemen ardından bünyesinde çok sayıda medya ve ticari şirket bulunduran Koza İpek Holding'e kayyum atanması ekonomi dünyasından büyük tepki gördü.

“Epeydir uzunca bir süredir sistematik olarak böyle bir kampanya zaten yürütülüyordu.” diyen, SPK eski Başkanı Doğan Cansızlar, bu nedenle böyle bir kararın beklendiğini belirtti. Yargı yolunun açık olduğunun altını çizen Cansızlar, “Hukuk yollarını tüketirler zannedersem. Bu beklenen bir hadiseydi, şaşırtıcı gelmedi bana.” açıklamasında bulundu.

“PİYASA AÇISINDAN ÜRKÜTÜCÜ SONUÇLARI OLUR”

Yargı kararını eleştirmenin doğru olmadığını belirterek sözlerine devam eden Cansızlar, “Ama nereden bakarsanız bakın, piyasa açısından bakıldığında tabii ki ürkütücü sonuçları olabilir. Şöyle ki, rahatsız edici bir ortam olarak bakılır hadiseye. Bu tür, halka açık şirketleri ve medya şirketleri de olan bir grubun bu anlamda bir yargı kararı da olsa kayyuma devredilmesi, yani yönetime el değiştirtilmesi, aynen Bank Asya'da olduğu gibi. Gerek yerli gerek uluslararası yatırımcılar açısından soru işaretiyle karşılanır. Dolayısıyla piyasalar açısından çok hassas bir noktadır bu tür eylemler.” dedi.

Fakat kayyum atamasının tamamen el koyma olmadığını belirten Cansızlar, “Dolayısıyla inşallah çok olumsuz sonuçlar alınmaz, piyasalar açısından, şirketin değeri açısından.” diye konuştu.

“DEVAMI GELİR BEKLENTİSİ OLUŞABİLİR”

Hükümete yakın medya kuruluşlarında muhalif medya ve şirketlerle ilgili de benzer haberler yapılmasının diğer şirketlerle ilgili de bir beklentiye yol açıp açmadığı yönündeki soruya Eski SPK Başkanı Cansızlar, şu cevabı verdi: “Bu tür dedikodular doğru şeyler değildir. Şirketler kesiminde, bankacılık kesiminde, bu tür dedikodulara zemin hazırlamak doğru bir yaklaşım değil bana göre. Piyasalarda bunun devamı gelebilir beklentisi yaratılabilir. O da piyasaları olumsuz etkiler.”