Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Güney, her spor branşına uygun malzeme ve kıyafet seçimi olması gerektiğini belirtti. Bir ay önce kayak yaparken hayatını kaybeden insanlara dikkat çeken Güney, “Kayak sporu yapanlar arasında yaralananların birçoğunda bu hususun dikkate alınmadığını görüyoruz. Uygunsuz ekipman ve kıyafet seçiminin yaralanmalarda en büyük sebep olduğunu görüyoruz. Kayak yaparken yaralananlarda en çok dizde ön çapraz bağların kopmasıyla sonuçlandığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Ahmet Güney, kış aylarında insanların kayak merkezlerine akın ettiğini belirterek, bu dönemde kendilerine intikal eden kayak yaralanmalarında da ciddi artış olduğuna işaret etti. Kayak yaralanmalarının ciddi sıkıntılar oluşturduğunu anlatan Doç. Dr. Güney, “Kış aylarının kendine özel şartları var. Erciyes Kayak Merkezi ve başka kayak merkezleri malumunuz insanlarımızın kayak sporunu yapmak için akın ettiği yerler. Yine kış aylarında zeminin kaygan olması nedeniyle düşme sonrası baş kısımda, ileri yaştakilerde kalça kırığı, el bilekleri kırıkları artıyor. Kayak yaralanmaları, spor yaralanmaları ile en çok bu sıkıntıları beraberinde getiriyor. Uygunsuz ekipmanlarla, malzemelerle yapılan kayak, yaralanmaların en önemli nedenlerindendir. Kayak sporu sırasında daha çok diz yaralanması oluyor. Dizin bağ yapıları zorlanıyor ve ön çapraz bağlar, iç yan çapraz bağlar, zarar görüyor. Sonrasında menüsküs sorunları ortaya çıkabiliyor.” dedi.

Geçmiş yıllara göre spor yapma konusunda toplumda bilincin arttığını aktaran Doç. Dr. Güney, şu uyarılarda bulundu: “Sporla uğraşırken profesyonellik çok önemlidir. Bilinçli olmak gerekir. Mimar, avukat ne olursak olalım kara düzen çalışmayı seviyoruz. Her spor dalının ilgili alt yapısı, kıyafetleri ne ise onu edinmeliyiz. Travmanın şiddetine göre de yaralanmalar değişebiliyor. Ayak burkulması basit olabilir. Ancak damar zedelenmesi olabilir. O nedenle önemlidir. Kırıkta da öyledir. Bunu iyi bilmek gerekir. Ona göre hareket etmek gerekiyor.”