Adana'da 5 Ocak Fatih Terim stadyumu, Adnan Menderes spor salonu ile Gençlik stadı yerine konut ve ticaret alanı yapımını içeren, aynı zamanda bu bölgede yoğunluk artışına sebep olacak planları Adana 1. İdare Mahkemesi "şehircilik ilke ve planlama esaslarına uygun olmadığı" gerekçesiyle iptal etti.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Gülcan Keskin, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nazım Biçer, Mimarlar Odası Başkanı Bekir Kamışlı, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Önem Cihangir ve TMMOB Adana İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, iptal kararı ile ilgili Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Adana 1. İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararını sevindirici bulduklarını söyleyen oda başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013'te onaylanan projenin ardından spor tesislerinin bulunduğu bölgenin yeşil alan bırakılması için 6 dava açtıklarını hatırlattı.

Kararı olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Şehir Plancıları Odası Başkanı Gülcan Keskin, 2013'ten bu yana diğer meslek odalarının birlikte yürütmüş olduğu etkin çalışmalardan güzel sonuç alındığını vurguladı.Keskin, "Mahkemece alınan işlem iptali kararının gerekçesi, mahalle ölçeğinde spor alanı olan alanın, planda ticaret ve konut alanı olarak değiştirilmesinin, sosyal donatı alanının azaltması, bu nedenle değişikliğin, şehircilik ilkeleri ve planlama tekniklerine aykırı olmasıdır.” dedi.

Seyhan ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Ulaş Çetinkaya, odaların kamusal alanların korunması için söz konusu planlara ilişkin etkin bir çalışma yürüttüğüne dikkat çekti. Mimarlar Odası Şube Başkanı Bekir Kamışlı, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu karar Adana için çok önemlidir. Bu sonuçla Adana’ya karşı yapılacak olan bir katliamın önüne geçtik.” diye konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nazım Biçer, "5 Ocak Stadyum alanında, vatandaşın kültürel, sportif, sosyal kullanımına imkan veren yeşil bir alanın yaratılması için el birliğiyle çalışmalıyız. Daha önceki çalışmalarımız sırasında, bölgede yaşayanlarla yürüttüğümüz anket çalışmasında, bölge sakinlerinin de ezici bir oranda kamusal alan istediğini gördük. Ve kamusal alan olarak kalması için de ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Hasan Kavi ise kamu adına yürütülen bu çalışmalar sebebiyle "Şu anda meclis tatile girdi, ancak AKP’nin planlarının devam ettiğini biliyoruz. Biz her durumda mücadeleye davam edeceğiz, mücadelemizde Adana kamuoyunun da desteğini bekliyoruz.” diye konuştu.