İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve beraberinde ki Tabipler Odası, DİSK, KESK ve Mimarlar Odası genel başkanları çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Hakkari’ye gelerek Vali, belediye başkanı ve STK'ları ziyaret etti. Ardında belediye binasının önünde basın mensuplarıyla bir araya gelen STK genel başkanları basın açıklaması yaptı. STK başkanları, tutuklanan eş başkanların serbest bırakılmasını istedi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan burada yaptığı açıklamada belediye eş başkanlarının özyönetim iradesini açıklamasının bahane edilerek çok ağır bir suçlamayla tutuklamalarını bir hukuk skandalı olarak değerlendirdiğini söyledi. Öztürk, "Bir hukuk varsa bu herkese eşit uygulanacaktır. Ayrımcılık yapılmayacaktır. Belediye eş başkanları özyönetim istedi diye tutuklanmayacak. Kötü muamelelere maruz kalmayacak, adliyeye dahi götürülmeden ifadeleri alınmayacak. İfadeleri alınıp tutuklanmayacak. Çeşitli hakları var ve bu haklardan yararlandırılacaklar. Umuyoruz ki devlet biran önce bu yanlıştan döner. Türkiye adliyesi maalesef yine Ankara’nın talimatları doğrultusunda hareket etmeye başladı, tıp ki 2009 yılında olduğu gibi. Biz aynı sürecin tekrarlanmaması gerektiğini bir kez daha buradan ifade etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ise bugün burada özellikle valilik ve belediyeyi de ziyaret ederek olup bitenler hakkında bilgi aldıklarını aktarıp, "Ama bir kez daha Hakkari halkının seçilmiş iradesine yönelik bu konsept çerçevesinde geliştirilen tutumun haksız hukuksuz öç alma, intikam amaçlı bir tutum olduğunu ifade etmek istiyorum. Eş belediye başkanları derhal serbest bırakılmalı ve görevlerinin başlarına dönmelerini ifade ediyorum” dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da yaptığı açıklamada, Hakkari’de yaşanan son süreçle ilgili bilgiler aldıklarını, Suruç'ta 33 gencin katledildikten sonra hükümetin ve devletin IŞİD çetelerine karşı iç ve dış politikasının değiştirmesini beklediklerini vurgulayarak şunları söyledi: "IŞİD çetelerine karşı iç ve dış politikanın değiştirmesini beklerken IŞİD araç oldu. Amaç ise Türkiye’de meslek odaları, sendikaları ve daha sonra belediye başkanları gözaltına alındı ve cezaevine gönderildi. İç güvenik yasası çıkartırken söylemiştik; 'polisler savcının talimatı olmadan ve hakimlerin kararı olmadan istedikleri zaman bizim evlerimize gelerek ve gözaltına alacaklar ve istediği yerlere götürecekler' demiştik ve bu günde Hakkari’de bunu gördük. Bizim burada olmamızın sebebi ise bu topraklardan kimsenin ölmesini istemiyoruz. Barıştan, kardeşlikten ve insan haklarından yana olduğumuz buradan sizlerle ifade etmek istiyoruz."

STK genel başkanları yarın da Şemdinli ilçesinde incelemelerde bulunacaklarını ifade ettiler.