Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti ve grupları ortak bir açıklama yaparak Diyarbakır Emniyetine bazı sorular yöneltti. Ortak açıklamada, “Devlet ve hükümet, katliamlar karşısında gerekli sorumluluğu göstermeyerek güvenliği sağlayamamışlardır. Yeni İhya- Der başkanına ve yurttaş meclisi çalışanlarımız dahil 80'den fazla kişiye ‘ölüm tehlikesi altındasınız’ diyerek bir diğer gurubu hedef gösteren Diyarbakır Emniyeti’ne soruyoruz; Bu istihbaratı nereden aldınız? Tehdit eden güçleri niye engelleyemediniz? Yeni İhya- Der Başkanı'nı neden koruyamadınız? Olayların büyümesini neden engellemediniz? Cevaplayın!” soruları soruldu.

Demokratik Toplum Kongresi önünde bir araya gelen STK temsilcileri, siyasi parti yöneticileri adına ortak açıklamayı DTK görevlisi Saliha Aydeniz yaptı. Ortak açıklamada, “Yeni İhya-Der Başkanı’nın öldürülmesine göz yumularak, karanlık güçler eliyle şehirde bir kaos ortamı yaratılarak, kardeş kardeşe vurdurtulmaya çalışılmaktadır.” denildi.

Seçim takviminin başladığı günden bu yana demokratik siyasete yönelik faşizan saldırıların ardı arkası kesilmediğini anlatan Aydeniz, “Seçim sürecinin tek değişim ve dönüşüm gücü olarak kabul edilen Halkların Demokratik Partisi’ne, demokratik çevrelere ve özellikle de halkımıza yönelik ırkçı, faşizan saldırılar devam etmektedir. 5 Haziran katliam provasına dirayetle ve sabırla yaklaşan halkımız; ısrarla 90’lı yıllardaki gibi kirli karanlık bir oyunun içine çekilmek istenmektedir. Son olarak dün Diyarbakır’da yaşanan olayların biran önce faillerin bulunup yargı önüne çıkarılmasını bekliyor, bir merkez tarafından yönetildiği belli olan olaylarda yaşamını yitiren 4 vatandaşımız için Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Diyarbakır halkına baş sağlığı diliyoruz. Hastanede yaşam mücadelesi veren ağır yaralı Fesih Çınar’a ve diğer yaralılara acil şifalar diliyoruz.” dedi.

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri olarak bu durumdan kaygı duyduklarını anlatan Aydeniz, Diyarbakır’da oluşturulmak istenen kaos ortamına karşı demokratik tepkilerini dile getireceklerini, bu konuda tüm Diyarbakır halkını ve duyarlı çevreleri sağduyulu olmaya davet ettiklerini kaydetti.

DİYARBAKIR EMNİYET MÜDÜRÜNE SORULAR

Büyük bir hezimet yaşayan AK Parti’nin halkımıza ve demokrasi güçlerine karşı 'Ya ben iktidar olurum, ya da yaşamı size cehennem ederim' zihniyeti ile terör estirdiğini savunan Aydeniz şunları söyledi: “İhya-Der Başkanı’nın öldürülmesine göz yumularak, karanlık güçler eliyle şehirde bir kaos ortamı yaratılarak, kardeş kardeşe vurdutulmaya çalışılmaktadır. Tüm bu yaşananları sivil toplum örgütleri ve kuruluşları olarak kaygı ile izlemekteyiz. Halkımıza tekrar geçmiş yıllardaki vahşet ve katliamları yaşatılmasına izin vermeyeceğimizi ve buna tüm kurum ve kuruluşlar, siyasi partiler olarak dur diyeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Demokratik siyaset hakkını kullanan halkımızın seçim zaferini kana bulayan güçleri lanetliyor ve kınıyoruz. Halkımıza reva görülen katliamlara karşı canımız pahasına karşı duracağımızı ve tutum sahibi olacağımızı belirtiyoruz. Devlet ve hükümet, katliamlar karşısında gerekli sorumluluğu göstermeyerek güvenliği sağlayamamışlardır. İhya Der başkanına ve yurttaş Meclisi çalışanlarımız dahil 80'den fazla kişiye ölüm tehlikesi altındasınız diyerek bir diğer gurubu hedef gösteren Diyarbakır Emniyeti’ne soruyoruz. Bu istihbaratı nereden aldınız? Tehdit eden güçleri niye engelleyemediniz? Yeni İhya-Der Başkanını neden koruyamadınız? Olayların büyümesini neden engellemediniz? Cevaplayın! Bizler tüm sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler olarak halkımızın en insani, demokratik halklar temelinde özgür ve eşit temelde yaşama hakkına sahip olduğunu belirtiyor ve kardeşlik temelinde ortak bir yaşamın mümkün olduğuna inanarak herkesi demokrasi ve barışa sahip çıkmaya davet ediyoruz.“

Açıklamaya imza atanlar: DBP, HDP, CHP, ESP, EMEP, KJA, Ziraat Odası, Azadi Hareketi, GÜNSİAD, 78’ler Girişimi, DTSO, DİSİAD, Rojava Yardımlaşması Derneği, EMO, KMO, KESK, İMO, MHD, Barış Anneleri, Kadın Akademisi, TMOBB, Sağlık Meclisi, Göç-Der, Yerel Yönetimler, İHD, Diyarbakır Barosu, Sarmaşık Derneği, Tuhad-Fed, TTB ve Kürdi-Der.