Antalya'da elektrik sayaçları gecikmeli okunduğu için yüksek faturalar gelen vatandaşların mağduriyeti devam ediyor. Elektrik dağıtım hizmeti veren CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş., faturalar geç gönderildiği için vatandaşlara yaşattığı sıkıntıdan dolayı özür diledi ancak, yüksek faturaların ödenmesi konusunda bir kolaylık sunmadı.

Antalya, Isparta ve Burdur'da yaklaşık 1 milyon 800 bin aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren şirket tarafından Antalya'daki aboneler geçen hafta yüksek meblağda faturalar gönderildi. İki aylık fatura karşısında şaşkına dönen vatandaşlar, tepkilerini dile getirmek için hem sosyal medyada imza kampanyası başlattı hem de eylemler yaptı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş., bazı abonelerden gelen talep üzerine okuma planında bir defaya mahsus faturaların geç gönderildiğini duyurdu. Belirtilen dönemde herhangi bir zam uygulanmadığını kaydeden şirket, faturaların yüksek gelmesini bu dönemde ısınmada yoğun klima ve elektrikli ısıtıcı kullanımından kaynaklandığını iddia etti.

Okuma planı değişikliğinden ve aboneye geç fatura gönderilmesinden kaynaklı hiçbir maddi kazancın olmadığı aksine maliyet artışının olduğunu savunan şirket, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Sınırlı sayıda abonemizin geç okunması, özellikle maaşını ayın 15’inde alan memurlar için bir defaya mahsus okuma planı değişikliği yapılarak faturanın ayın 15’inden sonra ödenebilmesine imkan verecek şekilde, elektrik sayaçlarını okuma işlemlerini düzenleme ihtiyacından kaynaklandı. Bu uygulama sınırlı sayıda abonemizi etkiledi. Ulusal Elektrik tarifeleri, faturalarda alınan birim bedeller Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenmekte ve ülke genelinde bütün tüketicilere aynı şekilde yansıtılmaktadır. Ulusal tarifelerde 2014 yılında tarifeli abonelerimize yansıtılan EPDK onaylı birim fiyatlar ile 2015 yılında yansıtılan EPDK onaylı birim fiyatlarda bir artış olmamış, birim fiyatların 36 kuruştan 39 kuruşa yükseltildiği ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Aksine 2014 yılı aralık ayı sonu itibariyle geçerli olan enerji birim fiyatı (Mesken aboneleri için) 0,391TL iken 01.01.2015 tarihinden geçerli enerji birim fiyatı 0,390 TL’ye düşmüştür. Tarifeli tüketiciler için onaylanan ulusal birim fiyatlarda EPDK, tüketim kademeli fiyatlandırma uygulaması yapmamaktadır. 1kWh elektrik tüketiminin birim fiyatı ne ise 500 kWh elektrik tüketiminde birim fiyat aynıdır."