Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Beşyol köyü su sıkıntısı yaşıyor. Araçlarla içme suyu taşınan köyde, yüksek kesimlerden getirilen karlar eritilerek su elde ediliyor. Köylüler, cenaze yıkamak için bile su bulamadıklarını vurguluyor.

Sarıkamış merkeze 30 kilometre mesafede olan Beşyol köyü, 150 haneden oluşuyor. Yıllardır su sıkıntısı yaşayan köyün 5 yıl öncesine kadar az da olsa akan suyu, yanlış sondaj yüzünden kurumuş. Köylüler, sondajın akan suyun damarının değişmesine sebep olduğunu, mühendis ve müteahhitin kaş yapayım derken gözlerini çıkardığını ileri sürdü. 5 yıldır, kuyuların çamurlu suyunu içtiklerini ifade eden köylüler, yetkililerden yardım beklediklerini ifade etti.

Susuzluklarına çözüm bulmak için her kapıyı çaldıklarını anlatan Beşyol köyü sakinlerinden Ercüment Yolcu, kuyulardan çektikleri suları gösterdi, 1 saat sonra bu suyun biteceğini, gece saatlerinde tekrar gelmeleri gerektiğini belirtti. Yolcu, "Çayımızı, yemeğimizi yapıyoruz ve malımıza da bu suyu içiriyoruz. Milletin böbrekleri taş bağladı, böyle olmaz." dedi.

DEVLET SUYU OLMAYAN KÖYE 3 SU DEPOSU YAPTI

Hakan Karadağ ise köylerinde olmayan su için her sene bir depo yapıldığını ileri sürdü. Devletin buraya para ayırdığını, müteahhide ödeme yaptığını, ama sonucun hüsran olduğunu aktaran Karadağ, "Bakın para ayrıldı, müteahhit gelip depo yaptı ve parasını aldı gitti. Bunu nerede yaptı, susuz bir yerde yaptı. Bununla da kalınmadı 2 depo daha yapıldı. Ama su yok, her bir sene bir depo yapıldı. Peki kaynağın olmadığı, suyun olmadığı yerde bu para nereye gidiyor?" diye konuştu.

TEYEMMÜMLE ABDEST ALIYORLAR

Köyde vekil din görevlisi olarak görev yapan Rıfat Yolcu, temizlik için kuyularda bulunan sulardan istifade ettiklerini, abdest için pet sulardan yararlandıklarını, çoğu zaman teyemmümle abdest alındığını kaydetti. Gusül abdesti için kimi zaman diğer köylerden su getirildiğini, bazen kar sularını eritip yıkandıklarını anlatan Yolcu, "Durumumuz içler acısı." şeklinde konuştu.

Aynı zamanda köyün en yaşlısı olan Rıfat Yolcu, köyde bir cenaze için kış mevsimi olması nedeniyle 4 kuyu su boşalttıklarını, temiz su bulamadıklarını, cenazeyi yıkamak için başka yerden su getirdiklerini kaydetti. Yetkililere seslenen Yolcu, "Geçmişlerinizin ruhu için Beşyol'un su problemini çözün." dedi.

Sırtlarında bidonlarla su taşıyan köylü kadınlar ise çektikleri sıkıntıyı tüm Türkiye'nin görmesini istedi.