Zengin su potansiyeliyle bilinen, önemli nehir ve yer altı su kaynaklarının bulunduğu Kahramanmaraş'taki barajlarda su seviyesinin, kuraklık nedeniyle kritik eşiğin altında olduğu belirtildi.

Mezopotamya ve Anadolu kültür havzalarının önemli buluşma noktalarından biri olan Kahramanmaraş, akarsuları, göletleri, barajları ve suyla iç içe yaşamıyla "sular şehri" olarak nitelendiriliyor.

Kilometreye düşen su kaynakları bakımından Türkiye'de birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığı bilinen Kahramanmaraş, ülkenin en önemli su havzalarından biri olan Ceyhan Nehri'nin Akdeniz'deki yolculuğuna ev sahipliği yapıyor. Barındırdığı kaynaklarla Türkiye'nin önemli su kaynaklarından birini oluşturan Kahramanmaraş, barajlarıyla da dikkati çekiyor.

Sır, Menzelet, Kılavuzlu, Ayvalı ve Kartalkaya barajlarının bulunduğu kentte, kuraklık nedeniyle düşen su seviyeleri çiftçileri de tedirgin ediyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'teki barajların kuraklık nedeniyle kritik eşiğin altında olduğunu söyledi.

Kritik eşiğin gelecek aylarda gerçekleşecek yağışlarla aşılacağına inandığını belirten Aydın, şunları kaydetti:

"Bölgemizdeki barajlarda su seviyesi kritik eşiğin altında. Geçen yıla oranla doluluk oranı Adıyaman Çamgazi Barajı'nda yüzde 59'dan 24'e, Kilis Seve Barajı'nda yüzde 83'ten 72'ye, Gaziantep'teki Kayacık Barajı'nda yüzde 52'den 37'ye, Hancağız Barajı'nda yüzde 46'den 43'e, Kahramanmaraş'taki Menzelet Barajı'nda yüzde 68'den yüzde 51'e, Sır Barajı'nda yüzde 65'den 46'ya, Kartalkaya Barajı'nda ise yüzde 83'den 27'ye düştü. Kuraklık, barajları ve depolama tesislerini de olumsuz yönde etkiliyor. Gelecek aylarda gerçekleşecek yağışla barajlardaki su seviyesinin artmasını umuyoruz."

Aydın, su kaynaklarının önemine dikkati çekerek vatandaşları su kullanımında tasarruflu olmaya davet etti.