Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de yıllar önce açılan mermer ocakları, köy sularını kirlettiği ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle köylülerin verdiği hukuk mücadelesi sonrasında kapatıldı. Yaklaşık 4 yıldır süren hukuk mücadelesini kazanan köylüler, bunu şenlik yaparak kutladı.

Başköy’de düzenlenen şenlikte CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Başköy Muhtarı Hasan Acar, sivil toplum kuruluşları ve köylüler hazır bulundu. Mevlit okutulması ile başlayan şenlikler verilen yemeklerle devam etti. Törende konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, köylülerin mücadelesini tüm Bursa’ya yaymak istediklerini belirterek, doğanın insan eliyle katledilmesine karşı olduklarını söyledi.

Mermer ocaklarını kapatmak için çok büyük zahmetler çektiklerini anlatan Başköy Mahalle Muhtarı Hasan Acar da ocakların doğaya verdiği zararı telafi etmek için 300 ağaç dikeceklerini bildirdi. Büyük acılar çektiklerini ancak mutlu sona ulaştıklarını anlatan Muhtar Hasan Acar, şunları söyledi: "Ocakların kapatılması için şu ana kadar 3 firmaya 15 dava açtık. Açtığımız davaların birçoğu sonuçlandı. Sadece 2 davamız kaldı ve onun da Danıştay’da ÇED iptali yönündeki kararını bekliyoruz. 4 yıldır mücadele ediyorduk. Bu süre içinde çok eziyet çektik. Başköy’ün su kaynakları kirlendi. Köylülerimiz uzak yerlerden su taşımak zorunda kaldılar. Kötü günlere bir daha dönmemek üzere köyümüzde kutlama yapalım dedik.”

Etkinlikte Başköy’ün su mücadelesine destek veren ulusal ve yerel medya temsilcilerine de plaket verildi.