Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül 1980 darbesi döneminde düşüncelerinden dolayı beraber cezaevinde kaldığı koğuş arkadaşı, 'Uluslararası Özgürlük' ödülü sahibi merhum Abdullah Baştürk'ün heykelini açtı.
Yalova Belediyesi tarafından Fevzi Çakmak Mahallesi'nde bulunan Abdullah Baştürk Parkı'na merhum Baştürk'ün heykel anıtı yapıldı. DİSK'in başkanlığını yapan, CHP'den milletvekili seçilen ve İsveç Sendikal Hareketi Özgürlük Ödülü ile “Uluslararası Özgürlük” ödülünü almış ilk Türk olma unvanına sahip olan Abdullah Baştürk'ün anıtının açılışına CHP İstanbul Milletvekili ve DİSK Eski Başkanı Süleyman Çelebi, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Abdullah Baştürk ile darbe döneminde cezaevinde yatmış olan Ahmet İsvan, merhum Baştürk'ün ailesi ile vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Abdullah Baştürk'ün oğlu Bülent Baştürk açılışa katılım gösterenlere ve anıtın yapımını sağlayan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'a teşekkür etti. Baştürk, anıtın kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise yapmış olduğu konuşmada anıtın yapılış süreci ve Merhum Baştürk'ün yaşamıyla ilgili bilgi verdi. Başkan Salman konuşmasında; "12 Eylül darbesi sonrası aynı koğuşu paylaşan Merhum Abdullah Baştürk, Sayın Ahmet İsvan, Sayın Süleyman Çelebi bir anlamda burada buluştular. Kendileri katılım göstererek çok anlam ve değer kattılar.Bu park yeni açılmıyor. 1991 yılında Abdullah Baştürk'ü kaybettikten sonra rahmetli belediye başkanımız Abdullah Baştürk adını verdi. Biz şunu yaptık. Önemli olan unutmamak ve unutturmamak. Böyle değerler kolay yetişmiyor. Türkiye'de kolay yetişmiyor, hele hele Yalova'da daha zor yetişiyor. Abdullah Baştürk bir işçi ama sonrasında bir işçi lideri.Tabiri caizse kaya gibi bir adam. Doğruluktan, adaletten taviz vermeyen biri. Oradan hareketle kayayı kullandık anıtta. Belediye Meclis Üyemiz Faruk Kırtay'a da teşekkür etmek istiyorum, fikir öncülüğü yaptı. Heykeli beğeneceğinizi umuyorum" dedi.
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise son 100 senede Türkiye'de solcuların, devrimcilerin, direnenlerin olmadığının düşüncesi varsayıldığında ülkenin ne kadar çorak olacağını vurguladı.İnce; "Bu toprağı onurlu kılan, güzelleştiren, şiirleri ve türküleri oluşturanlar devrimcilerdir,direnenlerdir. 50 yıl sonra zenginleri kimse hatırlamaz ama direnen insanları hatırlar. Değişimin önünden gidenler lider, ortasından gidenler durumu kavramış,arkasından gidenler de sürüklenmiş olur. Değişimin karşısına geçenler yok olur. Abdullah Baştürk de dünyadaki bu değişimi iyi kavrayanlardan birisi, iyi direnenlerden birisi." diye konuştu.
"YAKINDA BU MEMLEKETTE HIRSIZLIK YAPTIĞI İÇİN AYNI KOĞUŞTA ÇOK KALABALIK İNSANLAR OLACAK"
Anıt açılışında darbe döneminin koğuş arkadaşlarının bir araya geldiğini söyleyen CHP Yalova Milletvekili İnce; "Sizler onurlu duruş sergilediğiniz için o koğuşa birlikte girdiniz. Hırsızlık yaptığınız için girmediniz. Ama yakında bu memlekette hırsızlık yaptığı için aynı koğuşta çok kalabalık insanlar olacak. Yalova'nın direnen insanlara ihtiyacı var. Abdullah Baştürk gibi insanlar var. İsimsiz kahramanları var bu kentin. 30 Mart'ta belediyeyi aldık ayak oyunlarıyla gittiler, Ankara'da iptal ettirdiler. Kendi oy kullandırdıkları kişileri, sandık görevlilerini şikayet ettiler. AKP kendi sandık görevlisini 'bu oy kullanamaz' diye şikayet etti, seçimleri iptal ettirdi. Tüm büyükşehirler Yalova'ya çullandı. Her sokakta bir bakan vardı. Ne oldu? Yalovalı sağcısı, solcusu bir oldu, onlara burada diz çöktürdü. Demek ki bu topraklarda bir ters duruş var. 7 Haziran'da da herkese ders verecek bu Yalova. Sadece beni değil Murat Ocak'ı da Ankara'ya gönderecek" dedi.

"ABDULLAH BAŞTÜRK ŞİMDİKİ GİBİ YANDAŞ SENDİKACI DEĞİLDİ"
İstanbul Milletvekili DİSK Eski Başkanı Süleyman Çelebi ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Bugün Abdullah Baştürk kimliğiyle örtüşen anıtı açacağız. Darbe döneminde savcı iddianameyi okurken asılıyorsunuz, idam edileceksiniz kelimesine 'Siz benim ancak ceketimi asarsınız' demişti İnatçı, mücadeleci bir insan. Yozgat gibi bir yerde CHP milletvekili seçilmesi, İstanbul milletvekili seçilmesi hem sendikal hem de siyasi mücadelesinin örneğidir. Siyasi partilerden, devletten, sermayeden bağımsız kişiliğini ortaya koyan önemli bir liderdi. Abdullah Baştürk, şimdiki gibi yandaş sendikacı değildi. Bırakın yandaşlığı o partinin MYK üyesi, milletvekili ama işçi aleyhine bir durum olduğunda en önden yürüyen biriydi. Muharrem İnce de aynı onun gibi direnişçi biri. Belediye Başkanı Vefa Salman da aynı ismi gibi vefalı biri.Güzel jestiniz için emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Ahmet İsvan ise Merhum Baştürk'ün direnişçiliğini, mücadelesini ve cezaevindeki dik duruşunu katılımcılarla paylaştı.

Konuşmaların ardından anıtın açılışı CHP İstanbul Milletvekili ve DİSK Eski Başkanı Süleyman Çelebi, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet İsvan, ve Merhum Baştürk'ün ailesi tarafından kurdele kesimiyle yapıldı.