Sulh Ceza hakimliklerinin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru ile dikkati çeken ve 10 yaşındaki çocuğu komadan yeni çıkmasına rağmen HSYK tarafından Zonguldak’a atanan Eskişehir eski 1. Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, meslektaşlarına ve kolluk güçlerine yönelik dost önerisi mektubu yayınladı. Hakim Karanfil, sosyal paylaşım sitesi hesabından yayınladığı ‘Meslektaşlarıma dost önerisi’ isimli mektupta, "Bugün arkamda HSYK var, hükümet var, en etkili kurumlar var’ deyip hukuksuz işlere alet olmayın. Hukukun dışına, anayasa ile teminat altına alınan; ifade hürriyeti, basın özgürlüğü, kişi özgürlüğü güvenliği, özel yaşama müdahale, örgütlenme hakkı gibi şimdilerde pek hoşlanılmayan şeylere yönelik tecavüz, yarın altından kalkılamayacak hesaplar vermeyi netice verebilir. Hele Anayasanın değiştirilemez hükmü olan demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine, suç ve cezanın şahsiliği, masumiyet karinelerine tecavüze sakın kalkmayın.” diye görüş bildirdi.

'HER GÜN ANAYASAYI İHLAL SUÇU İŞLENİYOR'

Mektubunda bugünlerde, hiçbir dönemde görmediği kadar, hukuk ve adalete olan güvenin, inancın sarsıldığını, insan haklarının bizzat kamu görevlileri tarafından ihlal edildiğini anlatan Hakim Karanfil, mağdurların sığınacakları adalet mercilerinin ise bu zulümleri görmezden geldiği veya bizzat zulmün faili olduğunu üzülerek gördüğünü kaydetti. Hakim Karanfil, “Bugün güçlü bir kesim, suçüstü yakalanmış olmanın öfkesi ile başka bir kesime ve muhalif gördüğü herkese karşı Türk Ceza Kanunu madde 76 ve 96, 115, 122, 267 gibi soykırım, eziyet, nefret, ayrımcılık, iftira ile ifade hürriyetinin engellenmesi gibi birçok suçu aleni olarak işlemektedir. Daha da kötüsü, cezası, TCK maddesi 309 a göre ‘ağırlaştırılmış müebbetlik suç’ olan, Anayasayı ihlal suçu her gün işleniyor. En yetkili ağızlardan bu durum açıkça ifade edilebiliyor.” ifadesini kullandı.

'SİZE BUGÜN ALKIŞ TUTANLAR, YARIN YİNE YARGIYA İLK TESLİM EDENLER OLACAK'

Bugünlerin kalıcı olmadığını ve hukuksuzluğun ilelebet devam etmeyeceğini vurgulayan Hakim Karanfil, “Gün gelir, bugün bu hukuksuz işlemler için pohpohlanan ve iltifat görenler, yarın yargının önüne ilk arz edilecek kişiler olacak olup, yaptıkları her hukuksuzluğun hesabını vermek zorunda kalacaklardır. Hem de kendilerini yargıya ilk teslim edecekler de dün kendilerine alkış tutanlar olacaktır.” dedi. Hakim Karanfil, şu ifadeleri kullandı: “Yaşananlardan hiç mi ibret almıyoruz? Dün bizzat başbakan tarafından altına zırhlı aracı yerleştirilenler, koruma ordusu tahsis edilenler, HSYK’ nın en tepelerinde yılarca durup, binlerce kişinin kaderine hükmedip sonra mütevazi bir hakim- savcı olarak bugün Anadolu’nun bir yerinde görev yaptıklarını, hatta haklarında, bizzat zamanında el üstünde tutanlarca soruşturma açıldığını hiç mi görmeyiz?”

'DEMOKRASİ VE HUKUK DEVLETİ İLKELERİNE, SUÇ VE CEZANIN ŞAHSİLİĞİNE TECAVÜZE SAKIN KALKMAYIN'

“Bu süreçler de öyle bir hızlı geçer ki, siz bile olanlara şaşırırsınız. Zira zulüm ve hukuksuzluk hiçbir zaman uzun süre devam edememiştir.” diyen Hakim Karanfil, şöyle devam etti: “O nedenle sakın, ‘bugün arkamda HSYK var, hükümet var, en etkili kurumlar var’ deyip hukuksuz işlere alet olmayın. Hukukun dışına, anayasa ile teminat altına alınan; ifade hürriyeti, basın özgürlüğü, kişi özgürlüğü güvenliği, özel yaşama müdahale, örgütlenme hakkı gibi şimdilerde pek hoşlanılmayan şeylere yönelik tecavüz, yarın altından kalkılamayacak hesaplar vermeyi netice verebilir. Hele Anayasanın değiştirilemez hükmü olan demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine, suç ve cezanın şahsiliği, masumiyet karinelerine tecavüze sakın kalkmayın.”

'ACI DA OLSA DOĞRUYU SÖYLEYEN DOSTLARA İHTİYACIMIZ VAR'

Siyasetçilerin bu yaşananlar karşısında kurtarabileceğini ancak kamu görevlilerinin bu işten sıyrılmasının zor olduğunu hatırlatan Karanfil, “Siyasetçi bir şekilde kendini kurtarır. ‘Yanılmışız der, özür diler vesaire.’ Ama bile bile yanlışa alet olan hukukçu ve kolluk güçleri kendilerini kurtaramayacaklardır. Bugün bizlere en çok yüzümüze gülen değil, acı da olsa doğruyu söyleyen samimi dostlara ihtiyacımız var.” sözlerini kullandı.