Bursa'nın Gemlik ilçesinde yaşanan dolandırıcılık olayı, İstanbul Üniversitesi'nin bahçesini, Galata Kulesini ve İzmir Saat Kulesi'ni satmasıyla nam salan Sülün Osman'ı aratmadı. Açık kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi, başkasına ait tekneyi özel bir hava yolu şirketinde pilot olarak çalışan kişiye 75 bin lira karşılığında sattı. Dolandırıldığını anlayan pilot polise müracaat edince Cumhuriyet Savcısı, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Gemlik İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Bürosu'na müracaat eden B.K. isimli pilot, başkasına ait tekneyi kendisine 75 bin lira karşılığında satan kişiden şikayetçi oldu. Pilot B.K., Sülün Osman'ı hatırlatan ilginç dolandırıcılık olayını şöyle anlattı: "Özel bir hava yolu firmasında pilotluk yapıyorum. Yaklaşık bir ay önce bir internet sitesinden tekne beğendiğim. İlandaki iletişim numarasını aradım. Telefonla irtibata geçtiğim kişi kendisini D.T. olarak tanıttı. Şahsa ilandaki tekneyi beğendiğini söyledim. Bunun üzerine şahsın hesabına dün 75 bin lira para yatırdım. Tekneyi üzerime devir edeceğini söyledi. Ancak teknenin başkasına ait olduğunu öğrendim. Beni dolandıran kişiden şikayetçiyim."

Pilot B.K.'nın ifadesinin ardından dolandırıcılık olayına karışan şahsın yakalanması için Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri alarm haline geçti.

SÜLÜN OSMAN KİMDİR?

Olay, Sülün Osman'ı hatırlattı. Osman Ziya Sülün, 1923'te İstanbul'da doğdu. Adını duyurduğu ilk icraatını 1948 yılında Fatih'te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı. 1950 ve 60'lı yıllardaki işleriyle nam salan Sülün Osman, tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını saf vatandaşlara 'satarak' ya da 'kiraya vererek' efsane haline geldi. Bu olaylar Kemal Sunal'ın filmlerine de konu oldu. Galata Köprüsü'nü satmak üzereyken tesadüfen yakalandı. Ölümüyle ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte, polisin tahminlerine göre 1984'te Beyoğlu'nda sürekli kaldığı otelde kalp krizinden öldü ve kimlik taşımadığı için kimsesizler mezarlığına defnedildi.