Trabzon’un Maçka ilçesi sınırları içerisindeki Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde yer alan Sümela Manastırı, restorasyon ve güçlendirme çalışmaları için bir yıl ziyarete kapatılacak.

Kültür Bakanlığı Tabiat Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, manastırın restorasyon ve güçlendirme çalışmaları yapılabilmesi için bir yıl süreyle ziyarete kapatılacağı duyurulmuştu. Genel Müdürlükten bugün yapılan açıklamada, Sümela’da yapılacak çalışmalar hakkında detaylı bilgiye yer verildi. Müze ve örenyeri ziyaretlerinde insan sağlığı ve can güvenliğinin bakanlığın öncelikleri arasında ilk sırada yer aldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: “Bu amaçla gerekli tedbirlerin zamanında alınması ve olası risk unsurlarının tespit edildiği andan itibaren bertaraf edilmesi önem arz etmektedir. Bakanlığımızın önem atfettiği bir diğer hassasiyeti de dünya kamuoyuna mal olmuş kültür ve tabiat varlıklarımızın hak ederek sahip olduğu müspet tanınılırlığının, ihmal veya kısa vadeli gelir teminine yönelik değerlendirmeler uğruna olumsuz yönde etkilenmemesidir.” denildi.

Bu kapsamda, Trabzon Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı Sümela Manastırı’nda da çalışma yapılacağı kaydedildi. Çalışmayla ilgili şu bilgiler verildi: “Kaya ıslahı projelendirmesine yönelik olarak halen kaya yüzeylerinde yapılan tespit ve tarama çalışmaları sonucunda ziyaretçiler için doğabilecek olası tehlikelerin önlenmesi amacıyla 22 Eylül 2015 tarihinden itibaren 1 yıl süre ile geçici olarak ziyarete kapatılacak olup, can ve mal güvenliğinin temin edildiği uygun ziyaret ortamının sağlanması yönünde çalışmalar başlatılmıştır.”