Ankara Emek semtinde Kırım Caddesi üzerinde bulunan Sümerbank Lojmanları oturanlar kış günü gelen ‘tahliye’ kararıyla neye uğradığını şaşırdı. Maliye ekiplerinin hamal, kamyon ve polislerle dayandığı lojmanlarda oturanlar kendilerine evleri boşaltmaları için bir hafta süre verildiğini ancak kış günü nereye gideceklerini bilemediklerini söyledi. ‘Eğitim ve kültür işlerinde kullanılmak üzere’ Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından Maliye Bakanlığı’na bedelsiz olarak devredilen konutlara, bölgenin öğrenci yurdu ihtiyacı’ nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da yönetiminde bulunduğu TÜRGEV’e devredileceği iddia ediliyor.

Ankara Emek semtinde bulunan Sümerbank lojmanlarında oturan memurlar kapıya dayanan maliye memurları ile polisleri görünce şok yaşadı. G1, G2 ve G3 diyen üç bloktan oluşan ve toplam 50 ailenin oturduğu lojmanlar, 2013 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından ihaleye çıkarıldı. İyi bir fiyata satılması ve devletin kasasına girmesi beklenen bu gayrimenkulden devlet yaklaşık 80 milyon lira bir gelir bekliyordu. Ancak 2013 yılında bu ihale durduruldu. Tüm lojman sakinleri satıştan geri adım atıldı diye düşünürken 2014 Ocak ayında kendilerine gönderilen tebliğname ile şok yaşadılar. Bu tebliğnamede Mart ayı sonuna kadar lojmanların boşaltılması isteniyordu. Ancak lojman sakinleri okulların ortasında bulunulduğu, öğrencilerin okullara yerleştirildiği gerekçesiyle karşı çıktı. İkinci tebliğ ise Eylül ayında yapıldı. Lojman sakinlerine bu tebliğ 28 Ekim’de ulaştı ancak boşaltmayı yine reddettiler.

Son olarak bugün Maliye ekipleri, hamal, kamyon ve polis eşliğinde gelerek binanın boşaltılmasını, aksi takdirde kendilerinin boşaltacağını açıkladı. Yapılan itirazlar sonucu bir haftalık süre verildi. Bir hafta sonra eğer lojmanlar boşaltılmazsa veya bir çözüm bulunmazsa, daireler tek tek polis zoruyla boşaltılacak.

“TÜRGEV İDDİASINI DUYDUK, BU KIŞ GÜNÜ NEREYE GİDECEĞİZ?”

Lojmanda oturan ve ismini vermek istemeyen bir memur, kış günü gelen tahliye kararının ‘insani’ olmadığını belirterek, TÜRGEV iddiasını duyduklarını belirtti. “Bu mevsimde 50 daire 7 gün içerisinde nasıl boşaltılacak? Ev bulunabilecek mi? Evler boşaltılabilecek mi?” diye soran lojman sakini memur şunları söyledi: “İnsani olarak bakınca doğru bulmuyorum. Hoş bir olay değil. Kapıya gelip 7 gün içerisine boşaltın demek ne kadar doğru? Bu kış günü insanlar nereye gidecek, çocukların okulu ne yapılacak diye düşünen yok. Oysa lojman sakinleri direnmiyor ki. Bize hiç olmazsa okulların kapanmasına kadar müsaade edin diyoruz. Okullar kapanınca da herkes çeker gider zaten. Bir an önce boşaltılması neden isteniyor bilmiyorum. TÜRGEV iddiasını biz de duyduk. Binaları eğitim işlerinde kullanacaklarmış, bu bölgenin öğrenci yoğunluğu çok fazla.”

Lojmanda kapıcılık yapan Emine Bayat ise kış günü gelen tahliye kararı sonrası şok geçirdiğini söyledi. İki çocuğuyla sokakta kalacağını kaydeden Bayat, “Şimdi bu mevsimde nereye gideceğiz? Ev bulabilecek miyiz? Çocukların okulu ne olacak? Biz ne olacağız? Hiçbir sorunun cevabı yok, sadece bize çıkın diyorlar. Çıkalım da nereye çıkalım? Bu karda kışta bize dışarı atmanın mantığı ne?” diyerek tepki gösterdi.