Uzmanlar ailelere 4-6 yaş arasında sünnet yaptırılmaması tavsiyesinde bulundu. Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ertunç Karadağ, bu yaş aralığının çocuğun psikolojisinin bozulmaya müsait bir dönem olduğunu söyledi.

Sünnete karar verilmesi öncesinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Dr. Ertunç Karadağ, sünnetin yaptırmanın önemine dikkat çekti. Karadağ, şunları dile getirdi: “Sünnet derisinin uç kısmının çok uzun ve dar olması nedeniyle idrar yapamama veya zor ve ince yapma durumu olarak bilinen fimozise karşı sünnet önemli bir tedavi. Bu durum, yeni doğan döneminde normal kabul edilebiliyor ve müdahale gerektirmiyor. Ancak 2 yaşından sonra şikayetler ve muayene bulguları gerçek fimozisi düşündürüyorsa erken sünnet yapılabiliyor veya dorsalsilit denilen sünnet derisinin üst kısmından küçük dikey kesi şeklinde yapılan uygulama ile darlığın giderilmesi gerekiyor.”

Sünnet yapılmaması durumunda kangrenden, böbrek ve idrar yollarında enfeksiyona yol açabilecek hastalıklara kadar birçok risk bulunduğunu ifade eden Karadağ, sünnet yapılmayacak durumları ise ‘idrar deliğinin normal yerinde olmaması, sünnet derisinin yarım olması veya penisin eğri olması durumları’ şeklinde açıkladı.

SÜNNET 4-6 YAŞ ARASINDA YAPTIRILMAMALI

Dr. Karadağ, sünnetin yaptırılma yaşı konusunda şu bilgileri verdi: “Prensip olarak sünnetin genel anestezi altında, 6 ile 15 aylar arasında, 2-4 yaş aralığında veya 6 yaşından sonra yapılması öneriliyor. Aslında her yaşta sünnet yapılabiliyor fakat yeni doğan döneminde ve 4-6 yaş arasında sünnet yapılıp yapılamayacağına uzman doktorun karar vermesi gerekiyor. 4-6 yaş arasındaki çocuklar ‘fallik dönem’ içinde bulunduklarından tüm penisin kesilmesi korkusu yaşayabiliyorlar. Psikolojik nedenlerle bu yaş gruplarında rutin ve özellikle lokal anestezi genellikle önerilmiyor. Lokal anestezi ile sünnet için en uygun yaşlar 7 -10 yaş arasıdır.”

Sünnetin mutlaka hastane ortamında yapılması uyarısında bulunan Karadağ, “Sünnet rahat ve telaşsız bir ortamda yapılmalı. Bu koşul en sağlıklı şekilde bir ameliyathanede genel anestezi ile sağlanabiliyor.” diye konuştu.