Diyarbakır’ın Sur ilçesinde dün sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından çıkan çatışmalar ilçeyi savaş alanına çevirdi. Sabah saatlerinde yasak kalktıktan sonra sokağa çıkan vatandaşlar yaralarını sarmaya çalışıyor. Saray Kapı’daki tarihi Kurşunlu Camii, çatışmalardan dolayı harabeye döndü. Onlarca kurşun isabet ettiği caminin duvarlarında büyük delikler açıldı. Mahallede evlerin duvarlarında ve işyerlerinde onlarca kurşun izi bulunuyor. Olaylardan zarar gören vatandaşlar ise tepki gösteriyor.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde dün kazılan hendekleri kapatmak için mahalleye giren güvenlik güçleri ile PKK’nın sözde asayiş birimi olarak bilinen Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi( YDG-H) üyeleri arasında çatışma çıktı. Silah seslerinin susmadığı ilçede, 2 Özel Harekât polisi şehit oldu. Bunun üzerine Diyarbakır Valiliği, yazılı bir açıklama yaparak güvenlik sebebiyle sokağa çıkma yasağı ilan etti. Açıklamadan sonra bölgeye takviye olarak polis ekipleri sevk edildi. Hayatın durduğu ilçede vatandaşlar zor anlar yaşadı. Çatışmaların bitmesi üzerine, valilik sabah saatlerinde tekrar bir yazılı açıklama yaparak, sakağa çıkma yasağının sona erdiğini duyurdu.

KAZILAN HENDEKLER HALA DURUYOR

Çatışmaların yaşandığı mahallerde adeta savaş manzaraları andıran görüntüler ortaya çıktı. Bazı evlerin camları ve kapıların kırıldığı gözlemlendi. Dün silahların susmadığı ilçede vatandaşlar, sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle halk yaralarını sarıyor. Vatandaşlar, çatışmalarda zarar gören evlerini ve işyerlerini onarıyor.

Güvenlik sebebiyle evlerinden dışarıya çıkmayan vatandaşlar, sabah saatlerinde sebze pazarına akın etti, alışveriş yaptı. Saray Kapı’daki tarihi Kurşunlu Camii'nde ise çatışmalardan dolayı hasar oluştu. Caminin kapısı ve duvarlarına onlarca kurşun isabet etti. Mahallede yaşayan vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Barış ve huzur istediklerini anlatan vatandaşlar, “Allah için bir şeyler yapın. Hepimiz aynıyız. Birçok insanımız gitti. İnşallah Allah hayırlı bir kapı açar. O tarafta da bizim bu taraf da bizimdir.” şeklinde konuştu.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla birlikte bölgeye giden gazeteciler, kazılan hendeklerin hala kapatılmadığını gözlemledi. Mahallelerin ara sokaklarında büyük çukurların oluştuğu ve YDG-H üyelerinin mevzi oluşturduğu görüldü.