Başbakan Ahmet Davutoğlu Şanlıurfa ziyaretinin son durağında bir restoranda Habertürk televizyonunun Şimdi ve Burada Özel programının canlı yayınına katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, televizyon programında Bakanlar Kurulu Toplantısı, Şanlıurfa’da gerçekleştirdiği ziyaret ve Türkiye gündemini ilgilendiren konular hakkında gençlerin sorduğu soruları cevaplandırdı.

Yıldıray Oğur ve Ceren Kenar’ın sunduğu programa katılan Davutoğlu, kimlik bilgilerinin sızması konusunda devletin herhangi bir zafiyeti olmadığını söyledi. Siber saldırılar konusunda Ulaştırma ve İçişleri Bakanlığının herhangi bir kusurunun bulunmadığını belirterek, gerekirse YSK’ya bile bilgilerin verilmeyerek tedbirler alınabileceğini söyledi.

O SUÇU İŞLEYEN KİŞİYİ BIRAKIP BAYAN BAKANIMIZA SALDIRDILAR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, hakkında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sarf ettiği sözleri hatırlatan Nurekşan adlı genç kıza cevap veren Davutoğlu, “Elimden gelse her eve edep yahu diye bir levha hediye ederdim. TDK sözlüklerine bakarak edep tayini yapılmaz. Kötü sözden uzak durmak lazım. Olayı duyduğum anda bunu yapanlar alçakların alçağı, adilerin adileridir diye açıkladım. Sayın Kılıçdaroğlu sanki bizden tepki gelmemiş gibi o çocuklara öz çocuğu gibi bakan bir hanımefendinin hukukunu ihlal etti. Bunu o kurumla ilişkilendirmek doğru değil, her kurumda ücretli çalışanlar var. O kurumdakiler de buna tepki gösterdi. Başbakan benim, bu alçakların alçağına en ağız cezanın verilmesini ben söyledim. Net tavrımızı gösterdik, göstereceğiz. O suçu işleyen kişiyi bırakıp, olayı bırakıp bakanımıza saldırı dili kullandı. Bunun mazur görülür bir tarafı yok. Dokunulmazlıklar konusunda hepimiz şeffaf bir şekilde hesap vermek için hazır olmalıyız. Bizde bir hata söz konusu olmaz” şeklinde konuştu.

SİLAHLARIN OLDUĞU BİR ORTAMDA HİÇBİR MÜZAKERE YAPILAMAZ

Ömer Çelik isimli üniversite öğrencisinin, Cumhurbaşkanımız çözüm süreci buzdolabına kaldırıldı dedi. Şimdi ne durumda şeklindeki sorusuna cevap veren Davutoğlu, "Vatan içindeki herkes bir ve eşittir. Biz tarihdaşız tarihi paylaşıyoruz, biz vatandaşız vatanı paylaşıyoruz. Türkiye’yi küçültüp zayıf düşürmeye çalışıyorlar. Şimdi biz AK Parti hükümetleri olarak bütün vatandaşlarımızın etnik kökenlerinden dolayı aşağılanmasına müsaade etmedik. Her dil kutsaldır. Önemli olan o dillerle neyi söylediğinizdir. Seçimlerde oralarda ne kadar zorluk çektiğimizi biz biliriz. Her yerde herkesi şiddete ve teröre teşvik ettiler. Biz 7 haziranda hükümeti kuramayınca fırsat bu fırsattı dediler. Suruç’ta DEAŞ saldırıyı sol bir gruba karşı yaptı. Aynı gün PKK Adıyaman’da bir askerimizi şehit etti. Yine Şanlıurfa’da, Ceylanpınar’da mübarek iki askerimiz şehit edildi. Daha sonra ise DEAŞ sınırda bir askerimizi şehit etti. 7 haziranda ben milletimize bir söz vermiştim. Bu netice ne olursa bir gün bile dahi milletimizi hükümetsiz bırakmam. O zaman Türkiye çok taraflı bir saldırı altındadır dedim. Buna karşı mücadele etmemiz gerekiyor dedi. Daha sonra ise uçaklarımız kampları bombalamaya başladı. Terör örgütleri bütün şehirlerden silinene kadar bu mücadele sürecek. Onların anlamadığı şu, halktan yetki alan biziz. Onlar teröre başlayana kadar sabırla bekledik. Şimdi bu kararı alınca da mücadele edeceğiz. Biz bunu seçim için yapmadık. Millet bize karneniz iyi derse devam ederiz. Silahların olduğu bir ortamda hiçbir müzakere yapılamaz. Mücadele devam eder. Eline silah alanın silahını indiririz” şeklinde konuştu.

Başkanlık sistemi geldiğinde doğuda özerklik olacak mı sorusuna da cevap veren Davutoğlu,”Başkanlık sistemiyle federal yapının bağlantısı yoktur. Başkanlık sistemleri federal rejimlere yönelir diye bir şey yoktur. En öneli şey hesap yapmadan bir fikri savunmaktır. Hasbi olanlar kazanır, hesabi olanlar da kaybeder. Doğru bildiğimi yaptım” dedi.

Şanlıurfa ekonomisi için neler yapılabilir sorusuna cevap veren Davutoğlu, "Gençlere hibe konusunda bir yanlış anlaşılma var. Hibe işin başında veriliyor. Kredi talebi olanlara da krediyi 3 yıl faizsiz veriyoruz. Tek istediğimiz şey uygulanabilir bir proje getirmek" dedi.

TÜRKİYE ASLA SURİYE OLMAZ

Suriye gibi bir tehlike bizi de bekliyor mu sorusunu soran bir öğrenciye, "Türkiye hiçbir suretle Suriye gibi olmaz" diyerek cevap veren Davutoğlu, "Birileri yapmak isteyebilir. En büyük garantimiz şu salondaki gençler. Türkiye’nin küresel bir güç olarak görüyorum. Sizin gözlerinizde bunu görüyorum. Operasyonlardan çok terör örgütlerinin tüm çağrılarına rağmen vatandaşların kulak asmamasıdır. Bu yüzden Türkiye asla Suriye olmaz. Esed’le çok konuştuk. Ordu ile halkı karşı karşıya getirme dedik ama yapmadı. Suriye bizim canımız, ciğerimiz. Akçakale neyse Telabyad da odur. Sınırlar belirlendiğinde tren hatları baz alındı. O nedenle şehirler ikiye ayrıldı. İnşallah Suriye halkı en kısa zamanda kendi kaderini tayin eder" ifadelerini kullandı.

Yemenli bir öğrencinin Müslüman ülkelerde kendilerine kapılar kapanırken siz bize kapılarınızı açtınız demesi salondakiler tarafından alkışlandı. Ülkesi için tavsiye de isteyen Yemenli öğrenci, bunu kendi ülkelerindeki yöneticilere de anlatmak istediklerini dile getirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu televizyon programın ardından saat 01.00’da Şanlıurfa’dan ayrıldı.