Kültür ve Turizm Bakanı olduğu dönemde katıldığı programlarda sık sık uyuklamasıyla gündeme gelen Atilla Koç, iki buçuk senelik bakanlığı sırasında insanlara kendi düşünce tarzını anlatamadığını ancak insanın uyurken de düşünebildiğini anlattığını söyledi.

Antalya Kemer’deki Çıralı tatil bölgesinde düzenlenen Kütüphane, Arşiv ve Müze Yöneticileri Çalıştayı’nın açılışına katılan eski Kültür ve Turizm Bakanı, Turkcell Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Koç, konuşması sırasında ilginç bir çıkışta bulundu. İnsanların bin yıl önce yazılmış kitaplarda bile kendi düşüncesini bulmasının mümkün olduğunu belirten Koç, "Benim hitabet tarzım bazı insanlara ters geliyor. Bazıları ters anlamak istiyor ama terstir, doğru yani. Ben önce hükmü veriyorum sonra izahı yapıyorum. Oysa bu yanlış bir tarz. İki buçuk sene bakanlığım sırasında kimseye anlatamadım. Ama bir şeyi anlattım. İnsan uyurken de düşünebilirmiş." şeklinde konuştu.

Bilginin iktidar olduğunu söyleyen Koç, iktidar olabilmek için bilmek gerektiğini kaydetti. Yurt dışında kitabına rastladığı bir Yahudi’nin yazdığı kitaptan örnek veren Koç, "Siyasetle iktidara kolay gelirsiniz kolay gidersiniz. İktisatla iktidara zor gelirsiniz zor gidersiniz. İlimle, belki 3 bin yıl beklersiniz, geldiğiniz zaman gitmezsiniz." ifadesini kullandı. İlimde demokrasinin olmayacağını savunan eski bakan Koç, ilmin özgürlüksüz, hürriyetsiz olamayacağını ifade etti. "Eğer bir ülkede hele üniversitede hürriyeti inşa edemezsek orda ilmi de inşa edemeyiz." diye konuştu.

Arşiv konusunun önemine de değinen Koç, Amerika Birleşik Devletleri’nde her ağaca ait sicil kayıtları tutulduğunu aktardı. Türkiye’nin bu konuda geri kaldığını vurgulayan Koç, kütüphane ve arşiv müze gibi yerlerin geliştirilmesinin mecburi olduğuna işaret etti.

Çalıştayın açılışının ardından farklı sivil toplum kuruluşlarının sunumlarıyla ilk oturum gerçekleşti. Bu oturuma Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Başkanı (ANKOS) Başkanı Sami Çukadar, Balkan Kütüphaneciler Birliği Başkanı Recep Zogo da katıldı. Çalıştayda geleceği yönetmek için kültürel alanlarda yapılması gerekenler, kültürel mirasın korunması, teknolojiyle kütüphane, müze ve arşivlerin bir araya getirilerek yeniden doğuşunun sağlanması gibi temel konulara çözümler aranacak. Program 14 Mart’a kadar devam edecek.