Türk Dermatoloji Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, birinci basamak sağlık hizmeti veren Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'nda (mediko-sosyal) görevlendirilmesinin ardından açtığı davada rektörlüğü 5 bin lira tazminata mahkum etti. Yılmaz, görevine de geri döndü.

2013 yılında Akdeniz Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada birinci basamak sağlık hizmeti veren mediko sosyale görevlendirilen ve hastanedeki görevine son verilen Prof. Dr. Ertan Yılmaz, söz konusu görevlendirmeyi mahkemeye taşıdı. Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne ilk olarak yürütmeyi durdurma davası açan ve bunu kazanan Prof. Dr. Yılmaz, ardından Antalya 1. İdare Mahkemesine 9 bin lira maddi, 10 bin lira da manevi tazminat davası açtı. Ancak, mahkeme davanın kısmen reddi, kısmen de karar verilmesine yer olmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Bunun üzerine Yılmaz'ın avukatı Ziynet Özçelik, konuyu Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Yılmaz'ı haklı bulan mahkeme kararında, doktorun eğitim öğretimin desteklenmesi amacıyla kendi alanının uygulama ihtiyacı ve meslek dalının hazırlık ve destek faaliyetleri için eğitim-öğretim, uygulama ve araştırmalarını sürdüreceği hastanedeki görevlendirilmesinin rektörlükçe iptal edilmesine de hukuken olanak bulunmadığına dikkat çekildi.

Kararda, bir yüksek öğretim kurumu niteliği taşımayan ve öğretim üyesi olmayan hekimlere gördürülmesi olanaklı mediko sosyaldaki sağlık hizmetleri için görevlendirilmesine hukuken olanak bulunmadığı belirtildi. Görevlendirmeyi yapan Rektör İsrafil Kurtcephe'nin böyle bir işlemi yapmaya yetkili olmadığını, bu görevlendirme işleminin kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden de açıkça hukuka aykırı olduğu belirtilen kararda, öğretim üyelerinin 2547 sayılı kanunda belirtilen usul ile sayılan yerler ve görevler dışında görevlendirilemeyeceğini vurgulandı. Mahkeme bu gerekçeler ışığında Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünü 5 bin liralık manevi tazminata mahkum etti. Ayırca, Yılmaz'ın görevine geri dönmesi kararlaştırıldı.

Prof. Dr. Yılmaz, kararın ardından yaptığı açıklamada benzer olayların yaşanmaması temennisinde bulundu. Sembolik olarak açtığı tazminatı kazanmasının ardından Yılmaz, alacağı parayı Antalya Sakatlar Derneği’ne bağışlayacağını söyledi.