Sürgündeki Kürt Parlamentosu ile Kürdistan Ulusal Kongresi’nin oluşumunda yer alan 31 kişinin 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçundan yargılandığı davanın sanıklarından Nizamettin Toğuç Türkiye’ye döndü. Mahkemenin verdiği ‘tutuklanmama güvencesi’ üzerine Türkiye’ye dönen Toğuç, serbest bırakıldı.

Sabah Ankara Esenboğa Havaalanı’na gelip teslim olan Nizamettin Toğuç, davanın görüldüğü Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Kürt halkının demokratik haklarının korunmasına yönelik bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduklarını ifade eden Toğuç, akademik çalışmalarını tamamladıktan sonra kendilerini feshettiklerini söyledi. Toğuç, amaçlarının tüm halkların demokratik haklarını sağlamaya yönelik olduğunu belirtti.

Mahkemedeki ifadesinin ardından serbest bırakılan Toğuç'u ailesi ve arkadaşları yalnız bırakmadı. Toğuç, 21 yıldır Hollanda’da ikamet ediyordu. Toğuç adliye çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye döndüğü için mutlu olduğunu vurgulayan Toğuç, halkların kardeşliği için çalışmaya devam edeceğini söyledi. Toğuç, ayrıca HDP’nin seçim çalışmalarına destek vereceği bilgisini aktardı.