Erciyes Türk Kurultayı Tertip Komitesi Başkanı Necip Dinçer, hafta sonu gerçekleşecek olan Erciyes Türk Kurultayı’nda dünyanın farklı bölgelerinde Türklerin maruz kaldığı zulümler ve sıkıntıların masaya yatırılacağını açıkladı. Necip Dinçer, özellikle Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesindeki Uygurların, Suriye ve Irak’taki Türkmenlerin büyük sorun yaşadığını anlatarak, “Türkiye’ye sığınan 2 milyon insandan 40 bini Türkmen. Ama Türkmenler çadırda en zor şartlarda yaşıyor. Kürtlere ve Araplara sahip çıkıldığı kadar Türkmen kardeşlerimize sahip çıkamıyoruz.” dedi.

Erciyes Türk Kurultayı Tertip Komitesi Başkanı Necip Dinçer, 1-2 Ağustos tarihinde Erciyes Dağı Tekir yaylasında gerçekleştirilecek olan Erciyes Türk Kurultayı hakkında bilgi verdi. Dinçer, Erciyes Türk Kurultayı’nın merhum MHP lideri Alparslan Türkeş’in mirası olduğunu ifade ederek, “Merhum MHP lideri Alparslan Türkeş, ‘İlelebet yaşamalıdır, Gelecekte Altaylarda, Tanrı Dağı'nda da yapılacaktır’ dediği Erciyes Zafer Kurultayı'nın yaşatılması ve Başbuğun mirasına sahip çıkılması maksadıyla düzenlenecek olan kurultayın ateşi bu Cumartesi günü yanacak.” diye konuştu. Dinçer, Başbuğ’un emanetini, nefeslerinin yettiğince yaşatmak, Türk milletine bir nebzede olsun fikir verebilmek için kurultayı düzenlemeye devam edeceklerini dile getirdi. Suriye, Irak Türkmenleri ve Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesindeki Uygurlar ile Türkiye'deki Türkmenlerin sıkıntılarını konuşarak bunun çözüm yollarını bulmak için kurultayın rahmetli Türkeş tarafından tertip ettiğini hatırlatan Dinçer, şu bilgileri verdi: “Bu kurultaya bir dönem ara verilmiş ama 6-7 yıldan beri alın terimizle devam ettiriyoruz. Bu sene çok sayıda yurt içi ve yurt dışından talep var. Irak, Suriye ve Azeri Türkmenlerinden lider seviyelerinden katılımcılar olacak. Türk davasına sahip çıkmış üst düzey arkadaşlarımız katılacak.” dedi.

NAZARBAYEV’İ SENEYE KURULTAYA DAVET EDECEĞİZ

Tertip Komitesi Başkanı Necip Dinçer, bu kurultayın tek bir amacı olduğunu ve amaçlarının dünyada nerede Türk varsa sıkıntılarını masaya yatırıp, çözüm yollarını aramak olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Burada A parti, B parti değil özellikle kendisini Türk hisseden herkesin katılmasını bekliyorum. Önümüzdeki yıllarda bu kurultaya Kazakistan Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in başkanlık etmesini çok arzu ediyorum. Ondaki Türk dünyası için ulvi düşüncelerini görüyorum. Allah nasip eder, ömür verirse, bir sonraki yıl yapılacak olan kurultayımızda onun başkanlık etmesini düşünüyoruz. Davetimizi yapacağız, inşallah kabul görür ve Türk dünyası için farklı bir düşünceler çıkar.”

Bu yıl ağırlık olarak konuşmacılar olacağını söyleyen Başkan Dinçer, “Sıkıntılarımız fazla olduğu için müzik festivalinden ziyade kurultay havasını yakalamak için konuşmacılara ağırlık vereceğiz. Bu işin duayenleri olan gazeteci, yazar, eski bakanlardan katılımcı olacak.” şeklinde konuştu.

Necip Dinçer, Türkmenlerin yaşadıkları sıkıntıların çok büyük olduğunu hatırlatarak, “Suriye’deki iç savaştan kaçarak ülkemize gelen 2 milyon insan var. Yaptığımız araştırmada bunlardan 40 bini Türkmen. O bölgeden gelen Kürtlere, ülkemizdeki Kürtler bir şekilde sahip çıktı. Araplara devletimiz sahip çıkıyor. Sahip çıkmaları normal. Ama sahip çıkamadığımız 40 bin Türkmen, ülkemizde büyük bir sefalet içinde yaşıyor. Çadırda zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Eğer Arap ve Kürtlere sahip çıkıyorsak, Türkmenlere de sahip çıkmamız gerekiyor. Onların sorunlarını da kurultay da masaya yatıracağız.” ifadelerini kullandı.