23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Ancak Bursa’da yaşam mücadelesi veren Suriyeli çocuklar 23 Nisan bayramında akranları eğlenirken, onlar Kandil dolayısıyla şehrin değişik yerlerinden üç beş kuruş kandil parası almak için çabaladı.

Çocuklar sabahın erken saatlerinden itibaren süslü elbiselerini giyinip anne babasının veya öğretmenin elinden tutarak 23 Nisan eğlencelerinin düzenleneceği alanlara gitti. Ancak bazı çocuklar vardı ki onlara ne bayram gelmişti, ne de eğlence. Atatürk bütün dünya çocuklarına 23 Nisan'ı bayram olarak hediye etmişti ama Türkiye’ye sığınan Suriyeli çocuklara bir türlü bayram gelmiyordu.

Tüm yurtta olduğu gibi Bursa’da da 23 Nisan kutlamaları okullar başta olmak üzere şehrin değişik yerlerinde kutlandı. Başta Atatürk heykeli yanındaki Kent Müzesi önünde olmak üzere Tayyare Kültür Merkezi'nde ve değişik yerlerde 23 Nisan törenleri düzenlendi. Öğrenciler soğuk havaya rağmen gönüllerince eğlendi.

Yaşanan iç savaştan dolayı ülkelerini terk edip Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Suriyeli çocuklara ise 23 Nisan’da da bayram gelmedi. Suriye’den gelerek Bursa’da hayat mücadelesi veren Suriyeli minikler akranları eğlenirken, onlar üç beş kuruş da olsa ekmek parası bulabilir miyizin derdine düştü. Özellikle 23 Nisan’a Regaip Kandili'nin de denk gelmesini fırsat bilen Suriyeli minikler, şehrin en işlek caddelerinde direklere bağladıkları iplerle yoldan geçenlerden el öpüp kandil parası almaya çabaladı. Çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutlarken, onlar sadece direklere bağladıkları naylon iplerle birilerinden üç beş kuruş kandil parası alabilmenin çabasını gösterdi.

Türkçe bilmedikleri için sadece Kandil olduğunu belirtip, isimlerini söyleyebilen ve ‘tamam’ diyebilen Muhammet ve Nur isimli Suriyeli minikler bayramdan habersiz sadece Kandilin bereketinden yararlanmaya çalıştı. Ancak bu da uzun sürmedi ve olay yerine gelen zabıtalardan korkan Suriyeli minikler iplerini de alarak alandan uzaklaştı. Bu sırada bazı vatandaşların da “Bu memlekete bunları getirenler utansın” dedikleri duyuldu.