Savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler tarımda ucuz işgücü olarak istihdam edilmeye başlandı. Erzurum'daki çok sayıda üretici çiftçi tarlada çalıştıracak işçi bulamayınca ucuz işçi olarak Suriyeli çalıştırmaya başladı.

Türkiye'de işsizlik problemi büyürken, Suriyeli mülteciler ucuz işgücü olarak istihdamda yer almaya başladı. Günlük 60 TL yevmiyeye işçi bulamayan şeker pancarı üreticileri ve kaba yem üreticileri günlüğü 40 ile 50 TL'den işçi çalıştırıyor. Yasalara göre kaçak işçi çalıştırmanın suç olmasına rağmen üreticiler, ucuz işi gücü olarak Suriyelileri çalıştırmayı tercih ediyor.

İŞİMİZ BİTİNCE KAMPA DÖNECEĞİZ

Merkeze bağlı köylerde şeker pancarı işinde ve saman toplamada çalışan Suriyeliler, işlerinden ve aldıkları ücretten memnun. Halep'ten eşi ve 8 çocuğuyla Erzurum'a gelen 44 yaşındaki Alaattin Şahin, Ilıca yakınlarındaki arazide kurduğu çadırda yaşıyor. Çalışmak üzere Şanlıurfa'daki kamptan ayrılıp akrabalarıyla Erzurum'a geldiğini belirten Şahin, "Ülkemizdeki savaştan kaçtık. Türkiye'deki kamplara sığındık. Ancak yaşayabilmek için çalışmamız gerekiyordu. Akrabalarımla Erzurum'a geldik. Yaklaşık 2 aydır Erzurum'daki şeker pancarı tarlalarında çapa, tekleme işlerinde çalıştık. Çapa işinin sona ermesiyle bu seferde saman toplama işlerinde 50 Tl yevmiye ile çalışmaya başladık. Sıcak bir iklimden geldiğimiz için Erzurum'un sıcak havası bize dokunmuyor. Rahat çalışıyoruz. Buradaki işimiz bitinde ailelerimizle yine Şanlı Urfa'daki kampımıza döneceğiz." dedi.

SUÇ AMA İŞÇİ BULAMADIĞIMIZ İÇİN ÇALIŞTIRIYORUZ

Açık kimliğinin yayınlanmasını istemeyen Y.K. isimli çiftçi, şunları kaydetti: "Kaçak işçi çalıştırmak suç. Ancak köyümüzde 70 Tl yevmiye ile ramazanda şeker pancarında çalıştıracak işçi bulamadım. 'Orucuz. Bu sıcaklarda çalışamayız' diyerek iş taliplerimizi geri çevirdi. Ben de mecburen bir tanıdık vasıtasıyla tarlamda 2 hafta süreyle 30 Suriyeli çalıştırdım. Çok hızlı ve verimli çalıştılar. Benim tarladaki işimi bitiren Suriyeliler, komşumun samanlarını balya yapma ve toplama işinde çalışmaya başladılar. Köyümüzdeki işsizlere iş beğendiremezken, Suriyeliler düşük ücretle yüksek performans iş yapıyorlar."

HERKES MASA BAŞI İŞ İSTİYOR

Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı tarım, imalat ve hizmet sektöründe Suriyeli mültecilerin düşük ücretle çalıştırıldığının altını çizdi. Ilıcalı, Erzurum'daki işsizlerin tarım işlerinde çalışmaktan uzak durduğuna dikkat çekerek, "Erzurum'da tarım mevsimi çok kısa. Bu süre içerisinde ürünün çabuk toplanıp, ambara konulması gerekiyor. Ancak işsizlerimize iş beğendiremiyoruz. Herkes masa başı iş istiyor. Tarlada, kızgın güneşin altında çalışmak isteyenlerin olmadığı bir şehirde Suriyeliler mecburen çalıştırılıyor." ifadelerini kullandı.