Fatih’teki Oruçgazi Ortaokulu, ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından Türkiye’de bulunan Suriyeli öğrencilerin eğitimi için yaz döneminde 'Şam İmarı Derneği’ne tahsis edildi. Bu eğitimlerin kimler tarafından verildiğinin devlet tarafından denetlenmesi gerektiği belirten Türk Eğitim Sen 7 nolu Şube Başkanı Mustafa Kavlu, “Bu çocuklara sahip çıkmamız lazım. Müfredatlarının ve ders veren kişilerin eğitimci olduğunun bilinmesi lazım. Devletin bu konuda hazırlıksız olduğunu görüyoruz.” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi’nde bugün ‘Cihatçı okulu mu?’ başlıklı bir haber yer aldı. Haberde Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 8 Haziran 2015 tarihinde Aksaray’da bulunan Oruçgazi Ortaokulu Müdürlüğü’ne resmi bir yazı gönderilerek yaz boyunca Suriyeli çocukların eğitim ve öğretiminin sağlanması için okuldaki 12 sınıfın ‘Şam İmarı Derneği’ne tahsis edilmesinin istendiği yazılıydı.

Ortaya çıkan belgelerde ise okuldaki yabancı çocuklara kimlerin eğitim vereceğinin yazılı olmaması dikkat çekti. Belgede özetle şöyle denildiği görüldü: “Okulunuza ait 12 dersliğin 15 Haziran 2015 - 28 Ağustos 2015 tarihleri arasında hafta içi 08.30-17.00 saatleri arasında geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilerin eğitim ve öğretimi için ‘Şam İmarı Derneği’ne tahsis edilmesi kaymakamlık makamının ilgili yazısıyla uygun görülmüştür.” denildi.

‘DERNEKLER DENETLENMELİ’

Türkiye’nin müthiş göç alan bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Türk Eğitim Sen 7 nolu Şube Başkanı Mustafa Kavlu, “Bu göçmenlerin çocukları da var. Bunların eğitilmesi de gerekiyor. Türkiye bu duruma oldukça hazırlıksız yakalandı. Çocukların eğitim hakları var. Fakat hazırlık yeterince yapılmadığı için problemler artıyor. Fatih’te 10’un üzerinde derme çatma yerde, apartman dairelerinde, kısmen okullarda eğitim görüyorlar. Sıkıntı şu: Bu eğitimi kim verecek? Bu eğitimi nasıl verecekler? Devlet denetlemekle görevli. İstanbul genelinde 50 civarında eğitim verilen yer var. Bu tespit edilenler. Eğitimin kimler tarafından verildiğinin devlet tarafından bilinmesi lazım. Bu derneklerin denetlenmesi lazım. Mutlaka iyi niyetli dernekler de vardır. Ama denetim şart!” ifadelerini kullandı.

‘SADECE FATİH’TE 2 BİN 500 SURİYELİ ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR’

Fatih’teki yaklaşık 2 bin 500 Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğüne dikkat çeken Kavlu, “Bu dernekler göçmenlere sahip çıkan yapılar da olabilir. IŞİD’çi de olabilir. Bu çocuklara sahip çıkmamız lazım. Müfredatlarının bilinmesi lazım. Ders veren kişilerin eğitimci olduğunun bilinmesi lazım. Devletin bu konuda hazırlıksız olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

Fatih’teki Oruçgazi Ortaokulu’nda cihatçı yetiştirildiğine dair iddialarının sorulması üzerine ise Kavlu, “Bu öğrencilerin yaz aylarında okullarda eğitim görmesi olumlu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile temasımız oldu. Valilik oluruyla gerçekleşen bir mesele. İlçe müdürümüz bu konuda çok hassas. Devlet okulunda nasıl cihatçı yetiştirecekler? Zannetmiyorum. Mutlaka bunun da anlaşılması lazım.” cevabını verdi.