Türkiye'ye sığınan Suriyeli genç şairin tiyatro, şiir ve roman çalışması bombardımanda yıkılan evinin enkazında kaldı.

Halep'te yaşayan 26 yaşındaki Suriyeli Şeza Birru, lise ve yüksek öğrenim döneminde edebiyat üzerine çalışmalar yaptı. Yaklaşık 10 yıl emek verdiği şiir, roman ve tiyatro eserlerini yayım aşamasına getiren Birru, 3 yıl önce yüksek lisans için geldiği Kahramanmaraş'tan ülkesindeki olaylar nedeniyle dönmek zorunda kaldı. Öğrencilik yıllarında gazetelerde şiirleri yayınlanan Birru'nun evi, rejim güçlerince düzenlenen bombardımanda yıkıldı. Edebiyat eserleri enkaz altında kalan Birru, büyük bir üzüntü yaşadı.

Birru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserlerini enkaz altında bırakıp 2 yıl önce ailesiyle Türkiye'ye sığındığını belirtti. Savaşta ancak bedeninin kurtulduğunu, hayallerinin ise Esed'in bombalarıyla evlerinin altında kaldığını dile getiren Suriyeli genç şair, 7 yaşından bu yana şiir yazdığını söyledi.

Halep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olduğunu anlatan Birru, şunları kaydetti:

"Üniversitede Türkçe, Farsça, Özbekçe ve Osmanlıca öğrendim. 7 yıldır da Türkçe şiirler yazıyorum. Hatta o dönemlerde Ankara'da bir dergide şiirlerim çıktı. Yüksek lisans yapmak için iki kere Türkiye'ye geldim. En son geldiğimde ülkemde olaylar çıkınca Halep'e döndüm. Suriye'ye döndüğümüzde ise evimiz yıkılmıştı. Büyük emek verdiğim ve yayım aşamasına getirdiğim şiir, roman ve tiyatro eserlerim ise binanın altında kaldı. Yaşadığımız bölgeye saldırılar artınca Kahramanmaraş'a geldik."

Savaşın üzüntüsüne, emek verdiği eserlerinin yok olmasının da eklendiğini anlatan Birru, "Ülkemde kalan sadece sayfalar değil, hayallerim, ümidim, geleceğim, ruhum, anılarım ve çocukluğumdu. Sanki hafızam silindi ve karanlıklar içindeyim. Ancak her şeye savaşın çocuklarına Mehmet Akif Ersoy'un 'Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak' dizeleriyle sesleneceğim. Korkmayacağız ve bu karanlığın güneşi doğacak, merak etmeyin o geceler bitecek" ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) yüksek lisans yapmak istediğini belirten Birru, örnek aldığı Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Abdurrahim Karakakoç, Orhan Veli ve Mehmet Akif Ersoy gibi eserler ortaya koymak istediğini sözlerine ekledi.