Avrupa ülkelerine yaptıkları umut yolculuğuna izin verilmeyen Suriyeli sığınmacılar açlık grevi başlattı.

Başta Almanya ve Yunanistan olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin kendilerine kabul edeceği haberi üzerine yola düşen sığınmacılar, Edirne’nin girişinde durduruldu. TEM otoyolu, otogar ve kent merkezindeki Antik Park’ta bin 700 civarında Suriyeli sınırı geçmek için izin bekliyor. Ancak Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Suriyeli sığınmacıların hafta sonuna kadar şehirden gönderileceğini söyledi.

Avrupa ülkelerine umut yolculuğu güvenlik güçlerinin engeline takılan sığınmacıların en yoğun olduğu TEM otoyolundaki kısmı açlık grevi başlattı. Sabah saatlerinde başlayan açlık grevine kadın ve erkekler katılıyor. Suriyeli sığınmacıların sözcülerinden Ahmet Latif, burada kalmayacaklarını ifade ederek Edirne’ye geçmek istediklerini söyledi. Latif, “Şu an jandarma yolu kapattı. Yemek yemiyoruz. Bir tek çocuklar yedi. Bugün son. Saat 6’da bir toplantımız var. Mesajımız, sınırı açın. Yunanistan sınırı açtı. Ancak Türkiye’de jandarma yolu kapattı. Türkiye devleti kapattı.” dedi.

Bir başka Suriyeli sığınmacı da bir şey yemek istemediklerini kaydederek burada kalmak da istemediklerini ifade etti. Sadece Yunanistan’a gitmek istediklerini belirten Suriyeli sığınmacı, “Biz büyükler yemek yememeye başladık. Yemeği kestik. Sadece çocuklar yemek yiyor.” diye konuştu.

Suriyeli diğer bir genç ise, “Burada hiçbir şey yapmayacağız ve geri hiç gitmeyeceğiz. Sadece Yunanistan tarafına geçeğiz. Bugün yemeği kestim, Yunanistan’a geçtiğim zaman yemek yeyip su içeceğim.” şeklinde konuştu.

Piknik çadırında çocuklarıyla kalan Suriyeli kadın ise Türkiye’de yaşam şartlarının zor olduğunu belirterek kendilerinden önce Almanya’ya giden eşinin yanına gitmek istediğini anlattı.

SEYYAR TUVALETLERİN YERLEŞTİRİLMESİNİ ENGELLEDİLER

800 civarında sığınmacının olduğu TEM otoyolu kenarındaki tarlada kalanların tuvalet ihtiyacının karşılanması amacıyla Edirne Belediyesi tarafından seyyar tuvaletler getirildi.
Seyyar tuvaletlerin yerleştirilmesi sırasında Suriyeli gençler görevlileri engelledi. Otoyolda kalmak istemediklerini ifade eden sığınmacılar, çalışmaları bir süre engelledikten sonra görevlilere izin verildi. Görevliler 5 adet seyyar tuvaleti otoyolun kenarındaki araziye kurarak hizmete soktu.