Avrupa’ya gitmek için 10 günden bu yana Edirne’de bekleyişlerini sürdüren Suriyeli sığınmacılar teşekkür ederek şehirden ayrıldı.

Avrupa ülkelerinin sınır kapılarını kendilerine açacağı haberi üzerine sosyal medya üzerinden örgütlenerek yola çıkan sığınmacılar Edirne’ye gelmişti. Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır iline akın akın gelen Suriyelilerin sayısı 10 bini geçmişti. Ancak Edirne’de toplanarak sınıra yürümek isteyen sığınmacılara izin çıkmadı.
Şehir çıkışında durdurulan sığınmacıların üçte ikisi ikna edilerek geri gönderildi.
Edirne’de kalarak sınıra yürüme ısrarını sürdüren sığınmacılar, TEM otoyolu ve otogardan şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Geçen Cuma günü 2 binin üzerindeki Suriyeli Kapıkule yolu Edirne Batı kavşağında durduruldu. Burada jandarma ve polisin oluşturduğu barikatı aşmaya çalışan sığınmacılar başarılı olamadı. Aynı günün gecesinde yetkililerin devreye girmesiyle birlik mültecilerin yarısı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı er meydanına götürüldü. Bin civarında sığınmacı 30 saat boyunca uluslar arası yolun trafiğe kaparak ısrarını sürdürdü. Polisle ikinci kez karşı karşıya gelen sığınmacılar, başarılı olamayacaklarını anlayınca Kırkpınar alanına gitmeyi kabul etti. Tamamı Sarayiçi’nde bir araya getirilen Suriyeli mülteciler, umutlu bekleyişlerini sürdürdü. 6 gün boyunca yağmur ve zor şartlar altında bekleyen sığınmacılar, polisin ikna çabaları sonucu geldikleri illere dönmeye başladı.

Sığınmacıların geri kalanı ise sabah bayram namazını kıldıktan sonra kendileri için tahsis edilen otobüslerle Edirne’den ayrıldı. Böylece 10 günden bu yana Türkiye gündemini meşgul eden mültecilerin tamamı şehri terk etmiş oldu.

Kamu kurum ve kuruluşları, hayırseverler sığınmacıların kaldığı süre içerisinde yardım için seferber oldu. Sığınmacılara 10 gün boyunca üç öğün yemek dağıtıldı. Elbise ve battaniye yardımında bulunuldu. Şehirden ayrılan Suriyeliler karton ve Türk bayraklarına yazdıkları “Teşekkürler Türkiye ve Edirne” pankartlarını kaldırarak şehirden ayrıldı.