Gaziantep'te Suriyelilerin ucuza çalışması nedeniyle işverenlerin kendilerini tercih etmemesi nedeniyle Çanakkale'ye gelen 15 kişilik aile zor şartlarda hayatlarını sürdürüyor.

Suriyelilerin dolmasından sonra memleketleri Gaziantep’te iş bulamayan Tilkici ailesi daha iyi iş bulma umudu ile Çanakkale'ye geldi. 10 gün önce Çanakkale'ye gelen aile umduğunu bulamadı. Aile reislerinin 40 TL yevmiye ile tarlada çapa işinde çalışmaya başladığı aile, tarla sahibi kalmaları için şehir çıkışında eski mezarlığın karşısındaki boş bir arazide bulunan terkedilmiş metruk kulübeyi gösterdi. 11 çocuğun yanı sıra anne ve babalarıyla 15 kişi olan aile, içinde hayvanın bile zor barınacağı metruk binaya yerleşti. Ama tek göz odalı eski, camları kırılmış olan yer ancak çocukların yatmasına yeterli oldu. Yetişkinler ise metruk binanın yanındaki çam ağaçlarının altına serdikleri halıların üzerinde yatıp kalkmaya başladı.

Elektrik ve suyu olmadığı için yemeklerini yerde yakılan ateşin üzerinde pişiren aile, su ihtiyacını da taşıma suyla karşılıyor. Ancak ekonomik imkansızlıklar nedeniyle bir tencerede kaynayan yemeği 15 aile paylaşıyor. Çocuklar ellerine aldıkları ekmeği koparıp koparıp bir tencerenin içindeki yemeğe banarak karınlarını doyuruyor. Toz toprağın içinde yuvarlanıp eşinerek oynuyor.

Camları kırık, tek göz odada yaşam mücadelesi veren aile yetkililerden kalacak yer konusunda yardım bekliyor. 6 çocuk annesi Songül Tilkici, Gaziantep’e Suriyelilerin dolduğunu, iş güç bulamayıp aç kaldıkları için Çanakkale’ye geldiklerini anlattı. Tilkici, “Çapaya, bibere, domatese, çileğe çalışmaya geldik. Ama kalacak yerimiz yok. Tarla sahibi bize burayı gösterdi, burada kalıyoruz işte. Devlet bize bir yer göstersin. Biz burada çalışalım. Çocuklarımızı okula gönderelim.” şeklinde konuştu.

Ailenin içler acısı durumundan haberdar olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görevlileri ise Tilkici ailesinin yaşadığı yere gelerek, durum tespiti yaptıktan sonra bir koli kumanya verdi.