Suriyelilerin ucuza çalışması nedeniyle sayıları geçen yıllara göre büyük oranda artan mevsimlik işçiler batıda da iş bulamıyor. Kurdukları çadır kentlerde zor günler geçiriyor.

Suriye'deki karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin işçi maliyetlerini düşürmesiyle doğu illerinde iş bulamayan işçiler yollara düştü. Vatandaşlar mevsimlik işçi olarak geldiği batı illerinde iş bulmakta zorlanıyor. Bu yıl geçen yıllara nazaran işçi sayısında büyük bir artış yaşanıyor.

Konya'nın Akşehir ilçesine Şanlurfa'dan gelen 600 kişilik işçi grubu burada iş bulmakta zorlandıklarını ve zor şartlarda hayatlarını idame ettirdiklerini belirtti. Derme çatma bez çadırlarda 8-10 kişilik gruplar halinde barınan mevsimlik işçiler, temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlanıyor. Elektrik, temiz su, banyo ve tuvalet gibi konularda büyük sıkıntı çeken işçiler, iş bulmakta zorlandıkları için uzun süre bu şartlarda yaşadıklarını belirtiyor. Urfalı Mehmet Büyükaslan (47) memleketinden ilk defa mevsimlik işçi olarak çıktığını ifade etti. Büyükaslan “Urfa’da yaptığımız işlerin birçoğunu artık Suriyeliler yapıyor, dolayısıyla biz de yollara düşüp değişik yerlede iş bulmaya çalışıyoruz. Bu sene bizim oralardan çok fazla gelen olduğu için burada da iş bulamıyoruz. Çok büyük sıkıntıdayız.'' ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SIKINTIYI KADINLAR ÇEKİYOR

Gündüz akşama kadar tarlada çalışan Urfalı bayanların yükü daha da ağır. Çünkü onlar tarlada çalışmanın yanı sıra çadırda zor şartlar altında susuz bir şekilde yemek yapmak, bulaşık çamaşır yıkamak zorunda kalıyor. Suyu araçlarla taşıdıkları için sınırlı kullanmak zorunda kalan bayanlardan Nura Büyükaslan(38) konuşmaktan çekinerek, burada hayatın zor olduğunu fakat mecburen ekmek mücadelesi için burada olduklarını söylüyor.

Mevsimlik tarım işçisi olarak senenin büyük çoğunluğunu evlerinden uzakta geçiren çocuklar ise tüm olumsuzluklara rağmen gülümsemeyi başarıyor. Yaşı biraz büyük olanlar ailelere buldukları işlerde yardımcı olurken, küçükler çadırlarda oyunlar oynayarak vakitlerini geçiriyor. Yaşadıkları ortamın çok da farkında olmayan ve kalabalık oldukları için mutlu olmayı becerebilen Urfalı çocuklar objektiflere gülümsüyor.