Bir haftadan bu yana Edirne’de bekleyişlerini sürdüren Suriyeli sığınmacılara şehirden ayrılmaları için yarına kadar süre verildi.

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan sığınmacılar, Avrupa’nın kendilerini kabul edeceği düşüncesiyle Edirne’ye doğru umut yolculuğuna çıktı. Edirne girişinde durdurulan sığınmacılar otoyol, otogar ve kent merkezindeki bir parkta beklemeye başladı.
Daha sonra yetkililerin ikna çabaları sonucunda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Er Meydanı’na nakledilen Suriyeli sığınmacılar burada beklemeye başladı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Kırkpınar alanına gelerek Suriyeli sığınmacıların temsilcileriyle görüştü. Burada bir açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, sığınmacıların en geç yarına kadar şehirden ayrılmaları gerektiğini söyledi.

Suriye ve Türkiye’nin değişik yerlerinden Edirne’ye intikal eden 3 bine yakın göçmen topluluğu ile karşı karşıya bulunduklarını belirten Şahin, bunlardan büyük bir bölümünü geri gönderdiklerini açıkladı. Şu anda şehirde bin 500 civarında sığınmacının olduğunu dile getiren Vali Şahin şunları söyledi: “Başlangıçta otobanı 30 saat kadar kapattılar ve neticede ikna edilerek er meydanına kadar getirdik. Kendilerine stadyumumuzu tahsis ettiysek de onlar oraya gitmemek ısrar etmekte ve dışarıda ağaçların altında bu bekleyişlerini sürdürüyorlar.”

Bu bekleme sonunda dün akşam kendilerine söz verdikleri doğrultuda Sayın Başbakanla bir görüşme yaptıklarını anlatan Vali Şahin, “Buradan giden 5-6 kişilik bir heyet ile İstanbul’dan 5 kişilik bir heyet sayın Başbakanla bir görüşmede bulundular. Görüşmedeki konuşmaları aynen bugün bir video aracılığıyla kendilerine duyurduk. Orada neler konuşulduğunu, sayın Başbakanımızın ağzından kendilerine ilettik.” dedi.

Ancak buna rağmen hala bunların “Biz illa ki, Yunanistan’a geçeceğiz” fikrinin hakim olduğun kaydeden Vali Şahin, “Kendileri tabii ki bu süreçten memnun olmadıklarını söylediler. Ama hedefleri biz öleceğiz ama karşıya geçeceğiz. Hepsinin düşüncesi bu. Birinci düşünce Edirne, ikincisi ise Yunan sınırına varıp Yunanistan’a geçmek. Tabii ki, ülkelerin bir kaidesi, kuralı vardır. Devletler arası bir hukuk vardır. Bunlar talep etmedikçe bizim bunları onlara göndermemiz söz konusu olamaz.” açıklamasını yaptı.

Göç İdaresi Genel Müdürünün aynı şeyi ifade ettiğini vurgulayan Şahin, “Aynı şeyi sayın Başbakan kendilerine ifade etti. Bunların Pazartesi günü akşamına kadar en geç Salı günü Edirne’yi terk etmeleri konusunda mutabakata varıldı. Bunları bu akşam veya yarın mutlaka buradan kamplara değil, istedikleri illere göndereceğiz.” şeklinde konuştu.