Edirne Sarayiçi er meydanında kamp kuran Suriyeli sığınmacıları gündüz sıcak; gece ise soğuk vuruyor.

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, Avrupa’nın kendilerini kabul edeceği düşüncesiyle umut yolculuğuna çıktı. Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan’a komşu ile Edirne’ye akın eden sığınmacıların sınır bölgesine geçişlerine izin verilmedi. Otoyol, otogar ve kent merkezindeki parka bekletilen cuma ve cumartesi günü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi bölgesine alındı. Kırkpınar’da kamp kuran aralarında kadın ve çocukların olduğu yüzlerce Suriyeli, gündüz sıcaktan; gece ise soğuktan şikayetçi.

Sığınmacılar yaptığı açıklamada, otoyol ve otogardan daha iyi bir ortamda kaldıklarını belirterek havaların gece soğuması nedeniyle zorlandıklarını söyledi. Sorunlarının bir an önce çözülmesini isteyen sığınmacılar, ya Avrupa ülkelerine ya da geldikleri illere gideceklerini anlattı.

Suriyeli bir kadın da ülkesinden ayrıldıktan sonra İstanbul’a geldiklerini ve kimseyi tanımadıklarını belirtti. Hayatın kendileri için zor geçtiğini anlatan sığınmacı kadın, Avrupa’nın kendilerini kabul edeceği düşüncesiyle yola çıktıklarını kaydetti. Ancak buralarda güç şartlar altında kaldıklarını anlatan sığınmacı, bu soruna bir çözüm bulunmasını istedi.

Bu arada valilik, belediye ve yardım kuruluşları tarafından mültecilere yardımlar devam ediyor. Bu sabah da sığınmacılar simit, poğaça ve meyve suyu ikram edildi.

SICAKTAN KORUNMAK İÇİN ATEŞ YAKTILAR

Er Meydanı civarında kalan yüzlerce Suriyeli sığınmacı, soğuk havadan korunmak için topladıkları odunları yakarak ısınmaya çalıştı. Bir yandan ısınan sığınmacılar küçük cezveler içinde bebeklerinin maması için su kaynatmaya çalıştı.