Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İzmir'e gelen Suriyeliler, Ramazan'ı vatanlarından uzakta geçirmenin burukluğunu yaşıyor. Suriye'deki Ramazan'ı özlediklerini belirten aileler, “İnşallah gelecek yıl Ramazan'ı kendi ülkemizde ve evlerimizde geçiririz.” dedi. Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Saleh, “Mübarek Ramazan ayında özlem daha da büyük. Ülkemizde çocuklarımızın ölmeyeceği bir ortam oluştuğu anda hepimiz döneceğiz. Suriyeliler, Ramazan'ı buruk yaşıyor.” diye konuştu.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelenlerden İzmir'e yerleşen yaklaşık 120 bin mülteci, yaşam mücadelesi veriyor. Suriyeliler tekstil, ayakkabı, temizlik gibi birçok sektörde düşük ücretle çalışıyor. İmkansızlıklara rağmen hayata tutunmaya çalışan Suriyeliler, hemen her alanda karşımıza çıkıyor. Kimileri çocuklarıyla, şehir trafiğinin yoğun kavşaklarında sürücülerden para istiyor. Kimileri Basmane semtindeki cami ve yeşil alanların yanı sıra Kültürpark'ın her bir köşesinde sabahlıyor.

SURİYELİLERİN BURUK RAMAZAN'I

Eşini Suriye'deki savaşta kaybeden 6 çocuk annesi Suad Mısri, Buca ilçesi Yeşilbağlar mahallesinde kayınbabası Abdulnasır ve kayınvalidesi Ayşe Muhaned ile birlikte yaşıyor. Demir kaynakçısı olarak çalışan dede Abdulnasır Muhaned, ailenin tek gelir kaynağı. Ramazan ayının sevincinin buruk yaşadıklarını anlatan anne Suad Mısri, “Burada hep bir yanımız eksik, bunu mübarek Ramazan ayında daha çok hissettik. Suriye'deki iftarlarımızı sahurlarımızı özlüyoruz. Halep'te Ramazan'a özel ekipleri çeşitli etkinlikler düzenlenirdi. Bu mübarek ayda zalim Esed'ten kurtulmamız için dua ediyorum. İnşallah gelecek yıl ramazanı kendi ülkemizde ve evlerimizde geçiririz'' ifadelerini kullandı.

6 kişilik Mutez Bilah Meki ailesi de bir buçuk yıldır İzmir'de yaşıyor. İkinci Ramazan ayını geçireceklerini belirten Mutez Bilah Meki, “Burada Ramazan yok, sahur yok. Suriye'de her akşam her mahallede kasideler söylenir, iftar ve sahur şenlik havasında geçerdi. İnşallah savaş ortamı biterse kısa sürede memleketimize döneriz.” dedi.

Kadifekale semtinde oturan ve isminin yazılmasını istemeyen bir kadın ise üçü bedensel engelli beş çocuğuyla birlikte yaşıyor. Çocukları için yaşam mücadelesini Ramazan ayında sürdüren anne, çoğu zaman komşularının yardımıyla ayakta durabiliyor.

Yardımsever insanlara minnettar olduklarını söyleyen Ahmed Acem de eşi ve dört çocuğuyla birlikte Buca ilçesi Göksu'da, derme çatma bir evde ikamet ediyor. Ramazan ayında akan kanların durması için dua ettiğini belirten Acem, “Hepimiz memleketimize gitmek için bekliyoruz. Hiçbir Suriyelinin burada yerleşme niyeti yok, ülkemizde çocuklarımızın ölmeyeceği bir ortam oluştuğu anda döneceğiz. Burada geçirdiğimiz Ramazan sevinci oradakine özlem.” diye konuştu.

SURİYELİLERE KİMSE YOK MU'DAN YARDIM ELİ

Ramazan'ı buruk geçiren yardıma muhtaç Suriyeli ailelere Kimse Yok Mu Derneği el uzattı. Suriyelilere geçen hafta 50 kişilik yardım paketi dağıtan Kimse Yok Mu Derneği bu hafta ise 100 kişilik yardım paketi dağıtmayı hedefliyor.

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Saleh, “Mübarek Ramazan ayında özlem daha da büyük. Ülkemizde çocuklarımızın ölmeyeceği bir ortam oluştuğu anda hepimiz döneceğiz. Suriyeliler geçen Ramazanı buruk yaşıyor.” dedi. Saleh, iş bulma sıkıntısı içinde olan Suriyelilerin Ramazan ayını yardımseverlerin ve komşularının yardımıyla geçirebildiklerini ifade etti. Dernek Başkanı Saleh, şunları kaydetti: "Suriyeliler çiftçilik, tekstil, ayakkabı sektöründe çalışıyorlar. İş bulamayanlar ise ailelerini geçindirebilmek için dilencilik yapıyor. Buna göz yumuluyor ama biz mecburuz çalışmaya. Suriye'de fabrikasını bırakıp gelen ve burada işçi olarak çalışanlar var."